KĽDR oznámila, že rozhovory s USA by sa mohli konať o niekoľko týždňov

Severná Kórea v pondelok oznámila, že diplomatické rozhovory so Spojenými štátmi by sa mohli obnoviť do "niekoľkých týždňov". Nebude však uvažovať o tom, že sa vzdá svojich jadrových zbraní, kým nebudú vonkajšie hrozby úplne odstránené, uviedla tlačová agentúra AP.

16.09.2019 07:16 , aktualizované: 17:16
Kim Čong-un, KĽDR, Severná Kórea Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un
debata (8)

V pondelkovom vyhlásení predstaviteľa severokórejského ministerstva zahraničných vecí sa uvádzalo, že blížiace sa rozhovory na pracovnej úrovni budú rozhodujúce. Určia totiž podľa neho osud a smerovanie diplomacie medzi Pchjongjangom s Washingtonom.

Vo vyhlásení predstaviteľa severokórejského ministerstva sa tiež uvádzalo, že diskusie o denuklearizácii (odstránení jadrových zbraní) Severnej Kórey budú možné iba vtedy, ak „budú jasne, bez akýchkoľvek pochybností odstránené nebezpečenstvá a prekážky, ohrozujúce jej systém bezpečnosti a brzdiace jej rozvoj“.

Kim pozval Trumpa do Pchjong-jangu

Severokórejský vodca Kim Čong-un pozval v augustovom liste amerického prezidenta Donalda Trumpa na návštevu Pchjong-jangu. S odvolaním sa na diplomatické zdroje o tom dnes informoval juhokórejský denník Čungang ilbo. List bol už druhým, ktorý Trump dostal počas augusta. Severná Kórea nedávno uviedla, že je ochotná koncom septembra obnoviť rozhovory so Spojenými štátmi o odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Chvíľu potom ale pri teste vypálila projektily z ďalekonosného raketometu.

V druhom liste, ktorý bol americkému prezidentovi doručený tretí augustový týždeň, Kim Čong-un hovorí o ochote stretnúť sa s Trumpom na ďalšom summite, uviedol diplomatický zdroj. Biely dom ani severokórejské úrady zatiaľ tieto informácie nijako nekomentovali.

Trump už na začiatku augusta informoval o trojstranovom liste od severokórejského vodcu. List od Kima vtedy označil za „veľmi krásny“ a takisto hovoril o ďalšom možnom stretnutí.

Obaja štátnici sa od minulého roka zišli už trikrát, ale pokrok v rokovaniach bol len skromný. Pchjongjang navyše v poslednej dobe vykonal niekoľko skúšok balistických rakiet krátkeho doletu. KĽDR varovala, že jej moratórium na skúšky jadrových zbraní a rakiet dlhého doletu z roku 2017 môže byť ukončené.

Februárový summit Trumpa s Kimom vo vietnamskej metropole Hanoji vyšiel naprázdno, keď sa nepodarilo dojednať úplnú likvidáciu severokórejských jadrových zbraní, ktorú Washington požaduje výmenou za uvoľnenie alebo odvolanie sankcií.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Donald Trump