V Ankare budú rokovať o Sýrii prezidenti Turecka, Iránu a Ruska

V tureckej Ankare sa v pondelok stretnú prezidenti Turecka, Iránu a Ruska - Recep Tayyip Erdogan, Hasan Rúhání a Vladimir Putin -, aby prediskutovali aktuálnu situáciu v Sýrii, píše agentúra AP.

16.09.2019 11:28
Putin - Erdogan - Ruhani Foto:
Zľava doprava: Prezidenti Iránu, Ruska a Turecka - Hasan Rúhání, Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan.
debata (3)

Hlavným bodom rozhovorov bude nepokojná situácia v provincii Idlib v severozápadnej Sýrii, ktorá je poslednou baštou povstalcov. Prezidenti tiež budú rokovať o politickom riešení sýrskeho konfliktu.

V Idlibe sa v súčasnosti relatívne darí udržiavať prímerie, ktoré po štvormesačnej ofenzíve vládnych vojsk vstúpilo do platnosti koncom augusta.

V prípade vypuknutia rozsiahlejších bojov na severozápade Sýrie by hrozil masový útek civilného obyvateľstva smerom k tureckým hraniciam. Ankara už pritom na svojom území hostí 3,6 milióna utečencov zo Sýrie.

Pondelkový summit v Ankare je už piatou trilaterálnou schôdzkou predstaviteľov trojice mocností, ktoré v tomto konflikte stoja na rozdielnych stranách. Rusko a Irán sú spojencami sýrskeho prezidenta Bašára Asada, zatiaľ čo Turecko podporuje sýrskych povstalcov bojujúcich voči Damasku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #Turecko #Vladimir Putin #Hasan Rúhání #Recep Tayyip Erdogan