Palestínčan zažaloval veliteľov izraelskej armády za vojnové zločiny

Súd v holandskom Haagu sa začal v utorok na vypočúvaní zaoberať občianskoprávnou žalobou muža holandsko-palestínskeho pôvodu proti dvom bývalým veliteľom izraelskej armády za ich úlohu pri nálete na dom mužovej rodiny v Gaze, pri ktorom zahynulo šesť jeho príbuzných. Jeden z veliteľov je pritom popredným kandidátom v práve prebiehajúcich izraelských parlamentných voľbách, uviedla tlačová agentúra AP.

17.09.2019 14:22
debata (6)

Ismail Zeyada podal žalobu na okresnom súde v Haagu, pretože podľa svojich slov by sa na izraelských súdoch spravodlivosti voči veliteľom izraelskej armády nedočkal.

Muž žaluje bývalých veliteľov izraelských vzdušných síl Amira Ešela a Bennyho Ganca – lídra centristického politického bloku Modrá a biela (Kachol Lavan), ktorý zvádza v parlamentných voľbách tesný súboj so stranou Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Ganc bol svojho času aj náčelníkom generálneho štábu.

Ani jeden zo zažalovaných sa osobne na súde neukázal. Právnici oboch Izraelčanov argumentujú, že holandský súd nemá právomoc rozhodovať v takomto prípade.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #armáda #Medzinárodný súdny dvor v Haagu