Severokórejským pytliakom hrozí v Rusku 20 rokov väzenia

Posádke severokórejskej rybárskej lode hrozí v Rusku 20 rokov väzenia za útok na čln ruskej pohraničnej stráže. Podľa agentúry DPA o tom v stredu informoval Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý spresnil, že v utorok pri incidente v Japonskom mori utrpeli zranenia štyria ruskí pohraničníci, pričom jeden z nich je postrelený. Nikto z nich však nie je v ohrození života.

18.09.2019 14:40
debata (13)

Vo vyhlásení Sledkomu sa uvádza, že pohraničníci chceli urobiť prehliadku na severokórejskej lodi, pretože mali podozrenie, že jej posádka pytliači v ruských výsostných vodách. V súvislosti s incidentom si ruské ministerstvo zahraničných vecí hneď v stredu predvolalo severokórejského chargé d'affaires.

Rusko a Čína, ktoré majú so Severnou Kóreou spoločnú pozemnú hranicu, majú s týmto izolovaným štátom aj relatívne tesné diplomatické vzťahy. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), pod ktorú patrí aj pohraničná stráž, informovala, že posádku plavidla zapleteného do útoku na čln pohraničnej stráže tvorilo viac ako 45 ľudí.

Agentúra Interfax uviedla, že po incidente v Japonskom mori ruská pohraničná stráž zadržala viac ako 160 pytliakov zo Severnej Kórey a zhabala im škunery, rybársky výstroj a už ulovené ryby a morské živočíchy.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Severná Kórea #pytliaci