Erdogan: Do bezpečnej zóny v Sýrii by sa mohli vrátiť až tri milióny utečencov

Až tri milióny sýrskych utečencov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú na tureckom území a Európe, by sa mohli vrátiť do "bezpečnej zóny", ktorá má vzniknúť na severe Sýrie. Vyhlásil to v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

18.09.2019 14:48
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata (2)

Turecko hostí vyše 3,6 milióna utečencov zo susednej Sýrie, vôbec najvyšší počet zo všetkých krajín. V tureckej verejnosti sa pritom objavujú náznaky odporu voči ich prítomnosti.

V spolupráci so Spojenými štátmi sa turecké sily snažia „vyčistiť“ pás územia na severe Sýrie, čiastočne s cieľom vytlačiť kurdských povstalcov z oblastí popri tureckej hranici, ale tiež napomôcť návratu utečencov.

Ak budú v tejto snahe úspešní, tak podľa Erdogana budú „môcť v závislosti od veľkosti bezpečnej zóny premiestniť dva až tri milióny sýrskych utečencov, ktorí sú v súčasnosti v Turecku a Európe“.

Erdogan už začiatkom tohto týždňa uviedol, že bezpečná zóna „sa stane mierovým koridorom“, ktorý sa bude rozprestierať naprieč severnou Sýriou až do provincie Dajr az-Zaur a mesta Rakka – čo podľa jeho slov umožní umiestniť tam viac než tri milióny utečencov.

Erdogan v stredajšom televíznom prejave zároveň zopakoval svoju hrozbu, že začne s vojenskými útokmi proti Kurdom, ak sa nestiahnu z tureckej hranice do konca tohto mesiaca. Turecko sa snaží o vytlačenie kurdských Ľudových obranných jednotiek (YPG) zo severu Sýrie.

Spojené štáty podporujú YPG, ktoré boli a sú hlavnou silou v bojoch proti extrémistickej organizácii Islamský štát v Sýrii. Ankara však YPG považuje za teroristov a za odnož Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná a od roku 1984 vedie povstanie na tureckom území.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #utečenci #Recep Tayyip Erdogan