Španielsko: štvrté voľby za štyri roky

Španieli budú mať tento rok už po druhý raz parlamentné voľby. Úradujúcemu premiérovi Pedrovi Sánchezovi, ktorého socialisti vyhrali aprílové voľby, sa nepodarilo zabezpečiť potrebnú parlamentnú väčšinu. Španieli tak majú politikom nanovo rozdať karty 10. novembra. Budú to už štvrté voľby za uplynulé štyri roky.

18.09.2019 17:12
Španielsko / Pedro Sánchez Foto: ,
Úradujúci premiér Pedro Sánchez
debata

Hneď s oznámením termínu nových volieb sa rozbehla volebná kampaň. Jej prvou hlavnou témou je vzájomné obviňovanie sa politických strán z toho, kto je za politickú krízu vinný. Kým Sánchez viní najmä potenciálnych spojencov socialistov, opozícia ukazuje na Sáncheza.

V každom prípade rokovania kráľa Felipeho VI. s lídrami politických strán k dohode neviedli. „V parlamente nie je väčšina, ktorá by zabezpečila vytvorenie vlády, čo nás núti zopakovať si voľby,“ vyhlásil Sánchez po stretnutí s kráľom. „Skúšal som všetko, ale nedalo sa,“ dodal Sánchez. Z politického patu viní svojich rivalov a zároveň dúfa, že v nových voľbách sa socialisti posilnia. Lenže ani viac kresiel pre socialistov v 350-člennom politicky rozdrobenom parlamente ešte nemusí stačiť na vytvorenie stabilnej vlády.

Sánchez sa v júli neúspešne pokúšal o získanie dôvery v parlamente. Ani ďalšie rokovania s krajne ľavicovou stranou Podemos, možným spojencom socialistov, neviedli k dohode. Rokovania sa zasekli na tom, či Podemos získa posty vo vláde, čo socialisti odmietli.

Spoluprácu so socialistami predtým odmietol šéf centristickej strany Ciudadanos Albert Rivera. Začiatkom týždňa síce prekvapujúco naznačil, že by Sánchezovu vládu za istých podmienok podporil, ale socialisti ich nesplnili. Podľa jeho politických rivalov sa však len snažil vyhnúť tomu, aby sa mu tiež pripisovala vina za politický pat a potrebu vyhlásiť nové voľby. Ľudovci zas vinu hádžu na Sáncheza. „Sánchez chcel od začiatku nové voľby,“ vyhlásil šéf ľudovcov Pablo Casado.

Podľa prieskumov verejnej mienky by si socialisti mali vo voľbách polepšiť. Naopak, preferencie ich potenciálnych spojencov z ľavicovej strany Podemos alebo centristickej Ciudadanos padajú. Horší výsledok ako v apríli prieskumy naznačujú aj pre krajne pravicovú stranu Vox, posilniť by sa mohli ľudovci. Ani opakované voľby však nie sú zárukou, že zostavovanie vlády bude jednoduchšie.

Španielsko je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny. Hoci tamojšia ekonomika terajšou nestabilitou vážnejšie neutrpela, analytici upozorňujú, že zavádzanie reforiem v oblasti pracovného trhu a dôchodkov by sa už nemalo odkladať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #parlamentné voľby #Pedro Sanchéz