Premiér Trudeau ľutuje, že mal pred 18 rokmi na tvári tmavý mejkap

Kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý v súčasnosti vedie kampaň pred októbrovými voľbami, sa v stredu ospravedlnil za to, že mal na tvári "rasistický" tmavý mejkap počas večierka na škole, kde pred 18 rokmi učil.

19.09.2019 07:05
Justin Trudeau v OSN Foto: ,
Kanadský premiér Justin Trudeau
debata (31)

„Teraz uznávam, že to bolo niečo rasistické. Hlboko ľutujem, že som niečo také urobil,“ povedal na tlačovej konferencii. Dodal, že urobil chybu a požiadal Kanaďanov, aby mu odpustili.

Americký časopis Time zverejnil čierno-bielu fotografiu vtedy 29-ročného Trudeaua zo školského večierka nazvaného Arabské noci z roku 2001. Na hlave mal turban, na sebe habit, pričom na tvári, krku a rukách mal tmavý mejkap.

Jagmeet Singh, líder kanadskej Novej demokratickej strany, označil fotografiu za „urážlivú“.

Podľa septembrových výsledkov prieskumu spoločnosti Nanos Research má Trudeauova liberálna strana pred voľbami podporu 34,6 percent a konzervatívci 30,7 percenta. Prieskumy naznačujú, že Trudeau by vo voľbách nemusel získať dostatočný počet kresiel na to, aby mohol vládnuť samostatne.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula premiérove chybné kroky, ktoré zapríčinili pokles jeho popularity.

Bývalá ministerka spravodlivosti a generálna prokurátorka Jody Wilsonová-Raybouldová odstúpila vo februári z funkcie. Kritizovala pritom „sústavné“ a „neprípustné“ úsilie vysokopostavených činiteľov blízkych premiérovi, ktorí sa ju snažili odradiť od stíhania veľkej strojárskej spoločnosti SNC-Lavalin v prípade podozrení z korupcie.

V súvislosti s týmto škandálom odstúpila aj ministerka financií Jane Philpottová.

Trudeau v auguste uznal, že porušil etické pravidlá tým, že sa pokúsil ovplyvniť prípad spoločnosti SNC-Lavalin. Odmietol sa však ospravedlniť a argumentoval tým, že mal v úmysle chrániť pracovné miesta.

Konzervatívny líder Andrew Scheer sa vyjadril, že Trudeau stratil morálnu autoritu na vládnutie.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Justin Trudeau