Irán pohrozil totálnou vojnou USA a Saudskej Arábii

Teherán pohrozil vyhlásení "totálnej vojny" v prípade akéhokoľvek útoku zo strany Spojených štátov alebo Saudskej Arábie na Irán. Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf to vyhlásil v rozhovore, ktorý vo štvrtok odvysielala televízia CNN.

19.09.2019 13:39 , aktualizované: 20:37
debata (46)

Irán však podľa Zarífa dúfa, že sa vojenskému konfliktu podarí vyhnúť. Dodal, že Teherán má vôľu sadnúť si za rokovací stôl so svojimi regionálnymi súpermi Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi (SAE).

Možnosť návratu k rozhovorom so Spojenými štátmi však Zaríf pripustil až vtedy, pokaľ by Washington stiahol všetky sankcie voči Iránu, v súlade s medzinárodnou jadrovou dohodou z roku 2015.

Na otázku, aký by bol následok prípadného útoku Spojených štátov alebo Saudskej Arábie na Irán, Zaríf odpovedal: „Totálna vojna“. Saudská Arábia by podľa Zarífa „musela bojovať až do posledného amerického vojaka“.

„Hovorím veľmi vážne vyhlásenie o obrane našej krajiny. Robím veľmi vážne vyhlásenie, že sa nechceme zapojiť do vojenskej konfrontácie,“ pokračoval Zaríf. Dodal, že vojenská reakcia založená na „klamstvách“ ohľadne víkendových útokov by priniesla „veľa obetí“.

Zaríf v rozhovore pre CNN znova poprel akýkoľvek podiel Teheránu na víkendových útokoch na saudskoarabské ropné zariadenia, v dôsledku ktorých došlo k prudkému nárastu napätia v regióne a k zvýšeniu cien ropy.

Jemenskí šiitskí povstalci húsiovia, ktorí sa k útokom prihlásili, podľa Zarífa posilnili svoje vojenské schopnosti a sú schopní podniknúť sofistikovanú operáciu, ako bola tá, ktorá paralyzovala polovicu energetickej produkcie kráľovstva. Zaríf však nebol schopný predložiť dôkaz, že útoky húsíovia naozaj spáchali a vyslali na Rijád drony a rakety. „Nemôžem mať istotu, že to urobili, pretože sme počuli iba ich vyhlásenie,“ pokračoval Zaríf. „Viem, že my sme to neurobili. Viem, že húsíovia vyhlásili, že to urobili oni.“

Jemenskí šiitskí povstalci sa prihlásili k útokom bezposádkovými lietadlami na dve významné ropné zariadenia v Saudskej Arábii, kde následne vznikli rozsiahle požiare. Jedno zo zasiahnutých zariadení je celosvetovo najväčším závodom na spracovanie ropy.

USA vydali Zarífovi a Rúhánímu víza pre cestu do OSN

Spojené štáty dnes vydali iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu a ministrovi zahraničia Mohammadovi Džavádovi Zarífovi víza pre ich cestu na Valné zhromaždenie OSN v New Yorku. Informovala o tom agentúra Reuters. Šéf iránskej diplomacie sa pritom dnes sťažoval, že jeho americký náprotivok Mike Pompeo vydanie víz iránskej delegácii úmyselne zdržiava.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Abbás Musavi na twitteri uviedol, že Zaríf do New Yorku odcestuje v piatok ráno. Či zdržanie vo vydávaní víz, ktoré minister kritizoval, súvisí s tým, že ho Spojené štáty zaradili koncom júla na sankčný zoznam, nie je jasné.

„Hodina dejepisu pre môj neskúsený náprotivok: Nelson Mandela bol na americkom zozname teroristov do roku 2018, teda ešte 15 rokov po tom, čo dostal Nobelovu cenu za mier,“ napísal Zaríf. Mandela bol symbolom boja proti apartheidu a prvý černošský prezident Juhoafrickej republiky (1994–1999). Zomrel v roku 2013.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Saudská Arábia #vyhlásenie vojny