Hurikány ochromili Bermudy i okolie Houstonu v USA

Bermudy zasiahol hurikán Humberto. Na ostrovoch zničil elektrické vedenie, takže desiatky tisíc ľudí sú tam bez elektriny. Podľa doterajších informácií ale nikto nezomrel, uviedla agentúra AP. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) obyvateľov varovalo, že vysoké vlny môžu v pobrežných oblastiach spôsobiť záplavy. Meteorológovia medzitým znížili kategóriu hurikánu na druhú najnižšiu. Tropické búrky ale v širšej oblasti ohrozujú aj ďalšie miesta, napríklad v americkom štáte Texas búrka Imelda spôsobila záplavy.

19.09.2019 19:44
debata

V stredu večer miestneho času bolo na Bermudách bez dodávok elektriny viac ako 28-tisíc domácností a firiem, uviedla miestna energetická spoločnosť Belco. Úrady vyzvali obyvateľov, aby nejazdili na cesty a pripravili sa na prípadné tornáda.

Dnes meteorológovia z NHC uviedli, že Humberto zoslabol a teraz ho možno na Saffirovo-Simpsonovej škále zaradiť už do druhej kategórie z piatich. Teraz sa pohybuje asi 665 kilometrov severovýchodne od Bermúd a sprevádza ho vietor s rýchlosťou 175 kilometrov za hodinu.

Na juh Spojených štátov udrela tropická búrka Imelda. S výdatným dažďom, ktorý priniesla, sa stretávajú predovšetkým v Texase a Louisiane. V okolí Houstonu museli kvôli záplavám evakuovať nemocnicu a uzavrieť rad ciest. Na medzinárodnom letisku najľudnatejšieho texaského mesta zrušili stovky letov.

Nad Atlantickým oceánom východne od Malých Antíl sa vytvoril hurikán Jerry, ktorý by mal v nasledujúcich dňoch zosilňovať. Jerry by sa mal v piatok prehnať severne od Záveterných ostrovov, v sobotu okolo Portorika a v nedeľu východne od Bahám.

Neďaleko pobrežia štátu Colima na juhozápade Mexika potom na hurikán zosilnela tropická búrka Lorena. Rýchlosť vetra, ktorý ju sprevádza, dosahuje až 110 kilometrov za hodinu. V piatok či sobotu by Lorena mala doraziť k južnému cípu Kalifornského polostrova. Zástupcom mexických úradov robia starosti prívalové zrážky, ktoré môžu spadnúť v oblastiach na juhu krajiny zasiahnutých skôr suchom.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Bermudy #hurikány