Pompeo a Lavrov sa stretnú počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa v piatok stretne s ruským partnerom Sergejom Lavrovom popri hlavnom programe zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku. Informovala o tom v nedeľu americká diplomacia, píše agentúra AFP.

23.09.2019 09:32
debata (6)

Pompeo a Lavrov sa naposledy osobne stretli v polovici mája v ruskom letovisku Soči.

Od ich posledného rokovania Washington i Moskva odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) z roku 1987.

Ukončenie dodržiavania dohody vyvolalo podľa AFP obavy z obnovenia pretekov v zbrojení medzi Ruskom a USA. A to i napriek tomu, že americký prezident Donald Trump vyjadril túžbu zlepšiť vzťahy s ruským partnerom Vladimirom Putinom.

Rusko-americké vzťahy sú naďalej napäté, pričom predstavitelia Trumpovej vlády opakovane kritizujú Moskvu pre jej politiku predovšetkým na Ukrajine a v Sýrii.

Washington má v úmysle využiť výročné stretnutie v sídle OSN v New Yorku na boj proti „zhubnému vplyvu autokratických štátov“, najmä Ruska, Iránu, Severnej Kórey, Venezuely, Sýrie a Číny, povedal pre AFP nemenovaný vyššie postavený predstaviteľ USA.

Začiatkom augusta 2019 Rusko a USA potvrdili právny zánik zmluvy INF. Dohodu formálne vypovedali oba štáty, ktoré sa navzájom obviňujú z toho, že ju porušujú.

Zmluva INF medzi bývalým Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi bola podpísaná vo Washingtone 8. decembra 1987. Platnosť nadobudla 1. júna 1988.

Táto bilaterálna dohoda o obmedzení zbrojenia, ktorú podpísali prezident už neexistujúceho Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov a vtedajší americký prezident Ronald Reagan, zakazovala obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #Valné zhromaždenie OSN #Mike Pompeo