VIDEO: S Gottom sa prišli rozlúčiť tisíce ľudí

Pražský palác Žofín na Slovanskom ostrove bol miestom poslednej rozlúčky so spevákom Karlom Gottom, ktorý zomrel minulý týždeň po ťažkej chorobe. K rakve postupne prichádzali ľudia a kládli k nej kvety. Už niekoľko hodín pred otvorením Žofína o ôsmej ráno utvorili záujemcovia o rozlúčku dlhý rad. Žofín bol pre smútiacich otvorený do polnoci, po 20.00 hodine organizátori uzavreli rad na čakanie. Len tak sa dalo zabezpečiť, že sa všetci dnu aj dostanú. S Karlom Gottom sa prišlo rozlúčiť okolo 49 000 ľudí. Na sobotu je naplánovaný pohreb a v Česku je štátny smútok. Legendárny spevák zomrel 1. októbra vo veku 80 rokov.

10.10.2019 22:55 , aktualizované: 12.10.2019 07:00
debata (205)

VIDEO: Pozrite si, aká atmosféra panovala pri rozlúčke s Karlom Gottom pred pražským Žofínom. TV Pravda prináša z Prahy názory ľudí z Česka, ale aj zo Slovenska, ktorí sa prišli rozlúčiť so speváckou legendou.

Video

Na zosnulého Karla Gotta si zaspomínali aj v malej dedinke Hrčava, v ktorej sa v roku 2018 natáčala rozprávka Dušana Rapoša Keď draka bolí hlava. V nej si zahral aj zosnulý spevák, Hrčavu navštívil spolu s rodinou. Gotta si prišlo uctiť niekoľko folklórnych súborov z okolia dediny.

VIDEO: Verejnosť sa v pražskom Žofíne lúčila so spevákom Karlom Gottom. Palác otvoril svoje brány o 08.00 hodine.

Video

Posledný návštevníci, ktorí o 20.00 stáli na konci radu, sa dnu dostali okolo 23.45, následne palác Žofín uzavreli.

Mnohí z návštevníkov Žofína ešte aj teraz (18:30) zostávajú v priestoroch pred veľkou sálou a počúvajú Gottove piesne. Následne sa väčšina z nich pridá do radu a čaká, kým sa bude môcť zapísať do jednej z kondolenčných kníh.

Organizátori pietnej akcie oznámili, že vstup na Slovanský ostrov sa uzavrie o 22:00. Aby tak mohli urobiť, bude podľa hovorcu pražského magistrátu Víta Hofmana predom stanovený koniec radu a posledný človek, ktorý sa dnu dostane.

„Ľudia čakajúci v rade budú predom upozornení, že sú poslednými, ktorí sa dnu ešte dostanú. Posledný človek zrejme dostane aj farebnú vestu, aby sa jasne odlíšil,“ dodal Hofman (17:40).

Pri vystavenej rakve speváka stoja vždy dvaja vojaci čestnej stráže, celkovo sa ich vystrieda 16, uviedol Jan Hrubý (riaditeľ paláca Žofín) pre ČT 24.

VIDEO: Pozrite si krátky rozhovor TV Pravda s Eduardom Krečmarom, ktorý napísal texty piesní pre Karla Gotta.

Video

„Boli by sme radi, keby sa do paláca Žofín dostalo počas piatku 50 000 ľudí,“ potvrdil pre ČT 24 riaditeľ paláca Žofín, Jan Hrubý. Zároveň sa posťažoval, že ľudia nedodržiavajú zákaz selfie fotografií, ani napriek upozorneniam organizátorov. Aktuálne (15:40) je čakacia doba dve hodiny, než sa ľudia dostanú do paláca.

Pri vystavenej rakve speváka sa striedajú... Foto: TASR
karel gott Pri vystavenej rakve speváka sa striedajú vojaci čestnej stráže.

Do 15:00 si pamiatku zosnulého speváka prišlo na Žofín uctiť 18 000 ľudí, ako informuje stránku idnes.cz riaditeľ paláca Žofín, Jan Hrubý. Fanúšikovia si Gotta môžu v Prahe uctiť aj na ďalšom pietnom mieste, v Záhrade Kinských, a to až do nedeľňajšej polnoci.

Fanúšikovia stále prichádzajú, organizátori pietnej akcie na Žofíne potvrdili, že v prípade veľkého množstva ľudí sú pripravení ponechať Veľkú sálu otvorenú až do polnoci.

Ľudia stále využívajú možnosť rozlúčiť sa s... Foto: TASR
karel gott Ľudia stále využívajú možnosť rozlúčiť sa s Karlom Gottom.

Na Žofíne si pamiatku Karla Gotta počas piatku uctili aj známe osobnosti českej umeleckej scény. Posledné zbohom mu prišli dať spevák Janek Ledecký, herec Martin Dejdar či speváčka Yvetta Simonová. Medzi smútiacimi fanúšikmi sa objavila aj modelka Dominika Myslivcová či speváčka Linda Finková.

Spevák Janek Ledecký na Žofíne. Foto: Profimedia
janek Ledecký Spevák Janek Ledecký na Žofíne.

O dopravnej situácii v Prahe aktuálne informuje aj Polícia ČR na Twitteri. Doposiaľ (14:30) je situácia v centre mesta bez komplikácií, polícia neriešila žiadne závažné porušenia poriadku počas pietnej akcie.

Vo Veľkej sále paláca Žofín platí zákaz selfie fotografií, ako uvádza stránka lidovky.cz, nie všetci fanúšikovia zosnulého interpreta zákaz dodržiavajú.

Vo Veľkej sále paláca Žofín platí zákaz selfie... Foto: Reuters
karel gott Vo Veľkej sále paláca Žofín platí zákaz selfie fotografií.

Za šesť hodín sa do Veľkej sály na Žofíne dostalo 14 000 ľudí, ako uvádza ČT 24. Aktuálne siaha rad čakajúcich fanúšikov (14:00) do polovice mosta Légií. Organizátori očakávajú ďalší prílev ľudí po skončení vyučovania. Dopravné obmedzenia v okolí mosta Légií stále trvajú, je vytvorený koridor pre peších.

Čakajúci fanúšikovia Karla Gotta mieria na... Foto: Reuters
karel gott Čakajúci fanúšikovia Karla Gotta mieria na Žofín aj v poobedných hodinách.

Ľudia sa stále (12:57) zapisujú do kondolenčných kníh, ktoré organizátori vystavili počas verejnej rozlúčky so zosnulým spevákom pred Palácom Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe.

Ľudia sa zapisujú do kondolenčných kníh. Foto: TASR
karel gott Ľudia sa zapisujú do kondolenčných kníh.

Na Karla Gotta spomína aj Dopravný podnik mesta Praha – na stanici metra Karlovo náměstí na trati B počuť počas dňa skladbu „Kdepak ty ptáčku hnízdo máš“. Reakcie cestujúcich, ako uvádza ČT 24, sú pozitívne.

Na počesť Karla Gotta sa v nedeľu v Hradnej kaplnke v Bratislave uskutoční svätá omša. Tú inicioval predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko. Celebrovať ju bude biskup Mons. František Rábek. Andrej Danko v oficiálnom vyhlásení uviedol, že plánuje dať spevákovi posledné zbohom osobne aj počas sobotnej zádušnej omše v Prahe. "Správa o smrti Maestra Gotta ma hlboko zasiahla. Bol to výnimočný človek, ktorý miloval Slovensko natoľko, že o ňom hovoril, ako o svojom domove. A preto je namieste, že, som inicioval konanie svätej omše v kaplnke na Bratislavskom hrade,“ vysvetlil dôvod šéf parlamentu. Ako ďalej prezradil, na liturgickú slávnosť budú pozvaní poslanci Národnej rady SR, členovia vlády, rovnako ako aj jeho český náprotivok Radek Vondráček.

Ľudia sa chodia s Karlom Gottom lúčiť aj do Záhrady Kinských na pražskom Smíchove. Práve sem majú previezť po uzatvorení paláca na Žofíne kvetinové dary. Podľa stránky „Hasiči Praha“ tu vládne zatiaľ pokojná atmosféra, chodia sem skôr jednotlivci, než zástupy fanúšikov.

Doteraz (11:30) prešlo pred rakvou Karla Gotta vo Veľkej sále paláca na Žofíne 6 400 ľudí. Fanúšikovia sa nevzdávajú, koniec rady smerujúcej na Žofín je na druhej strane Vltavy.

Fanúšikovia čakajú, aby sa na Žofíne rozlúčili... Foto: Pravda, Martin Martiš
Karel gott Fanúšikovia čakajú, aby sa na Žofíne rozlúčili s Karlom Gottom. Koniec rady - na druhom brehu Vltavy.

Do kondolenčných listín sa dá zapísať na mnohých miestach v Českej republike, ľudia za zapisujú v Brne či v Ústí nad Labem. Na sociálnych sieťach vznikla výzva, aby sa fanúšikovia Gotta stretli o 17-tej hodine na Mierovom námestí v Ústí nad Labem, kde si uctia pamiatku zosnulého speváka.

Na Žofín dorazil aj český spevák Filip Jankovič. Ten správe o smrti Karla Gotta spočiatku neveril. Ako povedal, na Žofíne čaká už dve hodiny, ale čakal by pokojne aj päť.

S Karlom Gottom sa prišiel rozlúčiť aj spevák... Foto: Pravda, Martin Martiš
karel gott S Karlom Gottom sa prišiel rozlúčiť aj spevák Filip Jankovič.

Davy fanúšikov smerujúcich na Žofín neutíchajú, väčšina z nich ide pešo. Autami sa dá na miesto poslednej rozlúčky dostať len na zvláštne povolenie, na trase premávajú aj električky.

Dav peších fanúšikov smerujúcich na Žofín. Foto: Reuters
karel gott Dav peších fanúšikov smerujúcich na Žofín.

Pred rakvou sa vyníma obrovské srdce plné červených ruží od Gottovej manželky Ivany – na stuhe je nápis: Navždy ťa milujem, tvoja Ivana.

Video

Karel Gott sa s Ivanou Macháčkovou, mladšou o 36 rokov, oženil v Las Vegas v roku 2008. Na svadbe nechýbala ani ich staršia dcéra Charlottka. Počas svadby už Gottova manželka očakávala narodenie ich druhého spoločného potomka – dcérku Nellu.

Obrovské srdce plné červených ruží s odkazom od... Foto: Reuters
karel gott Obrovské srdce plné červených ruží s odkazom od Ivany Gottovej s textom Milujem ťa navždy, tvoja Ivana.

Rozlúčka prebieha bez incidentov a dôstojne. O čakajúcich ľudí sa starajú záchranári v Žofíne aj pred ním. Dav sa podľa informácií ČT pohybuje veľmi pomaly, pred rakvou prešlo počas prvej hodiny len 1 500 ľudí, ktorých vyzvali, aby menej fotili a pohybovali sa rýchlejšie. Organizátori očakávali, že sa počas dňa vystrieda v Paláci 50-tisíc ľudí, čo je však už teraz nereálne, aj keď sa sprievod mierne zrýchlil. Je pravdepodobné, že Žofín ostane otvorený až do polnoci, aby sa s majstrom mohlo prísť rozlúčiť čo najviac ľudí.

Priaznivci legendárneho interpreta smerujúci do Žofína už úplne zaplnili most Légií. Rad je dlhý kilometre. Mnohí fanúšikovia a fanúšičky čakali na otvorenie paláca od štvrtka. Vôbec prvý fanúšik Karol Svoreň z pražskej časti Letňany pred Žofínom čakal už od tretej popoludní, uvádza spravodajský portál iDNES.cz s tým, že do piatej hodiny rána už pri Národnom divadle, okolo ktorého vedie koridor k palácu, čakalo zhruba 150 ľudí.

Pre poslednú rozlúčku s Gottom v Prahe obmedzili dopravu. Do radu sa môžu ľudia stavať len z Janáčkovho nábrežia, koridor vedie cez spomínaný most Légií až k Palácu Žofín. V paláci i pred ním znejú spevákove piesne. Ľudia majú vo vnútri priestor na odloženie kvetín a môžu tiež písať svoje odkazy do kondolenčných kníh. Na rozlúčenie sa so spevákom majú jeho priaznivci približne desať sekúnd, aby sa s ním mohlo rozlúčiť čo najviac ľudí.

VIDEO: Davy ľudí sú od štvrtka pred domom Karla Gotta a aj pred Žofínom, kde sa uskutoční v piatok posledná rozlúčka so spevákom. Pozrite si, čo povedali pre TV Pravda čakajúci o legende československej hudobnej scény.

Video

Podľa novinára z MF DNES polícia vyviedla zo Slovanského ostrova, na ktorom sa Žofín nachádza, opitého mladého muža. Ten priamo pred vchodom do paláca robil grimasy do kamier. Rozlúčka sa však koná bez komplikácií.

Trasa poslednej rozlúčky s Karlom Gottom. Foto: Mestská polícia Praha
72552167 1657015647766766 6547136605721722880 n Trasa poslednej rozlúčky s Karlom Gottom.

Magistrát hlavného mesta ČR vyzýva najmä návštevníkov, ktorí prichádzajú z oblastí mimo hlavného mesta, aby sa nesnažili zaparkovať v centre mesta, ale využili mestskú hromadnú dopravu. Očakáva sa, že by sa so spevákom mohli prísť rozlúčiť až státisíce ľudí.

V tejto súvislosti je treba myslieť aj na dopravné obmedzenia. „Vodiči budú o uzávierkach informovaní na hlavných komunikáciách v centre a takisto na svetelných informačných tabuliach, ktoré sú umiestnené na najdôležitejších komunikáciách mimo centra,“ uviedol magistrát mesta Praha a zároveň vyzval vodičov, aby sa vyhli oblastiam okolo miesta rozlúčky.

Obrovské srdce plné červených ruží s odkazom od...
Verejnosť sa v piatok v Prahe lúči so spevákom...
+20Verejnosť sa v piatok v Prahe lúči so spevákom...

V Prahe sa v čase rozlúčky koná aj festival svetla Signal, zhromaždenie aktivistov z hnutia Extinction Rebellion a v piatok večer futbalová reprezentácia ČR odohrá zápas v rámci kvalifikácie ME 2019 s Anglickom.

Verejnosť sa s Gottom môže rozlúčiť od 8.00 h do 22.00 h na Žofíne. Zádušná svätá omša sa uskutoční v sobotu v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade. Česká vláda na tento deň vyhlásila štátny smútok.

Na zádušnej omši za speváka sa v Prahe zúčastnia v sobotu predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer) aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa na zádušnej omši nezúčastní.

Spevák Karel Gott s orchestrom Ladislava...
Spevák Karel Gott na zábere z 80-tych rokov.
+20Spevák Karel Gott v roku 1990 rozdáva autogramy...

Karel Gott zomrel krátko pred polnocou v utorok 1. októbra, po boji s leukémiou.

© Autorské práva vyhradené

205 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #Karel Gott