Posledné zbohom. S Gottom sa rozlúčila manželka, dcéry aj mnohé osobnosti

Po piatkovej verejnej rozlúčke so zosnulým spevákom Karlom Gottom, na ktorej sa v pražskom paláci Žofín zúčastnilo 49 000 ľudí, sa v sobotu konala zádušná omša na Pražskom hrade v Chráme sv. Víta. Slúžil ju arcibiskup Dominik Duka.

12.10.2019 10:00 , aktualizované: 19:00
Karel Gott Foto: ,
Zádušnej omše za Karla Gotta sa v sobotu zúčastnila jeho manželka Ivana Gottová aj spevákove dcéry.
debata (97)

Lúčenie sa so zosnulým českým spevákom Karlom Gottom sa v sobotu uskutočnilo v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade za prítomnosti jeho manželky, Ivany Gottovej, dcér Charlotte Elly, Nelly Sofie, Dominiky a Lucie, a pozvaných hostí. Medzi nimi bol prezident Miloš Zeman, český a slovenský premiér Andrej Babiš a Peter Pellegrini a desiatky hostí z umeleckého sveta – Jiří Bartoška, Eva Pilarová, Bolek Polívka, Marika Gombitová, Miro Žbirka, Dagmar Havlová, Zlata Adamovská, Ivana Chýlková, Jan Kraus a mnohí ďalší. S emotívnym prejavom pred smútiacich počas zádušnej omše predstúpila herečka Jiřina Bohdalová. Ako uviedla, bol to Karel Gott, kto jej túto úlohu dal.

Rakvu s pozostatkami Karla Gotta priviezli do... Foto: Profimedia
karelô gott Rakvu s pozostatkami Karla Gotta priviezli do motolského krematória po 13:00.

Po zádušnej omši previezli rakvu s pozostatkami Karla Gotta do motolského krematória, kde sa s ním rozlúčili najbližší. Zatiaľ nie je jasné, kam urnu s popolom Karla Gotta uložia. Ako o najpravdepo­dobnejšom mieste sa hovorí o Slavíne, najvýznamnejšom českom cintoríne na pražskom Vyšehrade, čo však rodina dosiaľ nepotvrdila.

Zádušná omša za zosnulého Karla Gotta sa konala... Foto: Reuters
karel gott Zádušná omša za zosnulého Karla Gotta sa konala na Pražskom hrade v Chráme sv. Víta. Zúčastnila sa jej Ivana Gottová a jej dcéry Charlottka a Nellka.

Sobotnú rozlúčku sme sledovali online

12:42 Rakva s pozostatkami Karla Gotta bude prevezená do motolského krematória, kde sa uskutoční ešte rozlúčka v kruhu najbližších.

12:38 Za potlesku prítomných fanúšikov auto s rakvou Karla Gotta opúšťa Hradčanské námestie.

12:35 Pozostatky Karla Gotta ukladajú do pohrebného voza, fanúšikovia v okolí Katedrály sv. Víta sa prizerajú.

Zádušná omša za zosnulého Karla Gotta sa konala... Foto: Reuters
Karel gott Zádušná omša za zosnulého Karla Gotta sa konala na Pražskom hrade v Chráme sv. Víta.

12:30 Katedrálou sa ozýva spev Karla Gotta, pieseň Už z hor zní zvon. Za rakvou sa vytvoril sprievod, na jeho čele kráča Ivana Gottová s jeho dcérami.

12: 28 Rakvu s pozostatkami Karla Gotta vynáša čestná hradná stráž pred Katedrálu sv. Víta za zvukov zvona Zikmund (najväčšieho zvona v Čechách).

Čestná hradná stráž vynáša rakvu z pozostatkami... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
Karel gott Čestná hradná stráž vynáša rakvu z pozostatkami Karla Gotta.

12:25 „V duchu jeho poslednej skladby Srdce nehasnou svietil Karel Gott na cestu niekoľkým generáciám, a nielen Čechov,“ povedal kňaz Zbigniew Czendlik.

12:20 Svoj príhovor ukončila známa herečka odľahčene: „Drž mi tam miesto, Karle, mám pre teba jeden naozaj skvelý židovský vtip.“

12:10 S Gottom sa lúčila herečka Jiřina Bohdalová slovami: „Stojím na tomto magickom mieste, aby som sa s Karlom rozlúčila. V mene Ivanky a ich dvoch dcér. Aj v mene všetkých, ktorí ho milovali. Túto úlohu mi pridelil sám Karel, on rozhodol, že sa s ním budem lúčiť práve ja. Boli sme celoživotní kamaráti, blízki si názorom na život aj na humor. Som o 8 rokov staršia a tak som častokrát prikazovala Karlovi, že to bude on, kto sa so mnou bude lúčiť. Sľúbil mi to. A vlastne jediný raz svoj sľub nesplnil. Inak jeho slovo vždy platilo, bolo to slovo chlapa. Vyznával celoživotne pevné pravidlá a nepremárnil ani minútu. Bol neuveriteľne pracovitý, priťahoval k sebe vynikajúcich umelcov svojej doby. Od rodičov obdržal slušnosť, noblesu a džentlmenstvo. V tomto ohľade bol muž zo starej dobrej školy. Ale bol to aj človek z mäsa a kostí. Karel Gott bol dobrý a slušný človek. Odišiel s čistým štítom, vyrovnaný sám so sebou, so svojimi deťmi aj s priaznivcami. Na ceste k sebe už dávno našiel svojho Boha. Odišiel kľudne, v spánku, obklopený silou lásky svojich najbližších. Ženy Ivanky a dvoch mladších dcér, Chartottky a Nellinky. Lúčenie s Karlom Gottom je ťažké, veľmi ťažké.“

12:02 V podaní Lucie Bílé a Vojtu Dyka znie skladba Pie jesu.

11:59 Štefan Margita a speváčka Eva Urbanová spievajú pieseň Panis Angelicum, ktorá bola prianím Karla Gotta. Ešte predtým prebehlo sväté prijímanie.

11:54 Rakva Karla Gotta je ozdobená veľkou kyticou bielych a smotanových ruží, pri nej je umiestnená jeho čierno-biela fotografia. Štátna vlajka symbolizuje spevákov pohreb so štátnymi poctami.

11:50 Až do nedele do polnoci si ľudia môžu uctiť pamiatku Karla Gotta aj v Záhrade Kinských.

11:41 Priamy prenos zo zádušnej omše sledujú ľudia na mnohých miestach v Čechách – napríklad aj v Znojme, v Kaplnke sv. Václava.

11:35 Speváčka Lucie Bílá spieva Ave Maria, išlo a jedno zo želaní zosnulého Karla Gotta.

11:29 S modlitbami pred smútiacich predstúpili Dagmar Havlová a herec Jiří Bartoška. „Modlime sa za zachovanie slobody, neprestávajme si vážiť tohto daru, úzkostlivo si tento poklad strážne,“ číta Havlová.

11:24 Kardinál Duka v príhovore spomína na život Karla Gotta: „Uznával hodnoty, ktoré robia ľudský život čistým a hodnotným. Mal dar krásneho hlasu, umenie interpretácie a úsmev, ktorými napĺňal radosťou milióny poslucháčov doma i v zahraničí. Ľudia budú jeho piesne počúvať ešte roky.“

Čestná hradná stráž vynáša rakvu z pozostatkami...
Zádušnej omše za Karla Gotta sa v sobotu...
+13Zádušná omša za zosnulého Karla Gotta sa konala...
11:15 Speváčka Eva Pilarová čítala úryvok z Druhej knihy Machabejcov, pred samotným čítaním poprosila o okuliare, ktoré si zabudla.

11:12 „Chceme poďakovať za dar života, ktorým bol dar zosnulého maestra Karla Gotta. Chceme poďakovať jeho rodičom, príbuzným, priateľom, ktorí ho na jeho ceste podporovali,“ odznelo z úst kardinála Duka.

11:05 Arcibiskup Dominik Duka začína slúžiť zádušnú omšu za zosnulého Karla Gotta, v kostole privítal manželku Ivanu Gottovú aj spevákove dcéry.

11:00 Zádušná omša v Katedráte sv. Víta sa začala, v chráme je aj vdova po Karlovi Gottovi, Ivana Gottová.

10:45 S Karlom Gottom sa prišla rozlúčiť aj slovenská speváčka Marika Gombitová.

S Gottom sa prišla rozlúčiť aj Marika Gombitová. Foto: Profimedia
Marika Gombitová S Gottom sa prišla rozlúčiť aj Marika Gombitová.

10:42 Počas obradu odznejú skladby Ave Maria v podaní Lucie Bílé a skladba Panis Angelicus, ktorú zaspieva Štefan Margita a Eva Urbanová, ako uvádza ČT 24. Smútočný prejav prednesie herečka Jiřina Bohdalová. Na mieste sú už ďalší hostia ako Boleslav Polívka, Miroslav Žbirka, Helena Vondráčková, Leoš Mareš, Libor Bouček, Zlata Adamovská, Ivana Chýlková, Jan Kraus a ďalší.

Na zádušnú omšu už dorazil aj herec Bolek Polívka. Foto: Profimedia
Bolek Polívka Na zádušnú omšu už dorazil aj herec Bolek Polívka.

10:23 Pozvaní hostia stále prichádzajú do Chrámu sv. Víta, s kvetinovým darom prišla aj Vendula Svobodová, vdova po legendárnom skladateľovi, ktorý s Gottom spolupracoval dlhé roky, Karlovi Svobodovi.

Vendula Svobodová prichádza na zádušnú omšu za... Foto: Profimedia
Vendula Svobodová Vendula Svobodová prichádza na zádušnú omšu za Karla Gotta.

10:20 Po ukončení zádušnej omše, ako informuje denník Právo, bude rakva s Karlom Gottom prevezená do motolského krematória. Miesto posledného odpočinku speváka, ktorý zomrel 1. októbra, zatiaľ známe nie je.

Na zádušnú omšu už dorazil aj herec Bolek...
Vendula Svobodová prichádza na zádušnú omšu za...
+8Michal David prišiel na Pražský hrad medzi...

10:17 Medzi prítomnými hosťami sú aj politici – premiér ČR Andrej Babiš (ANO), prezident ČR Miloš Zeman, predseda ČSSD Jan Hamáček, predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček, predseda českého Senátu Jaroslav Kubera, minister životného prostredia Richard Brabec, minister vnútra Lubomír Metnar či ministerka spravodlivosti Marie Benešová. Slovenskú republiku zastupujú predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) a predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

S Gottom sa prišiel rozlúčiť aj spevák Richard... Foto: TASR
karel Gott S Gottom sa prišiel rozlúčiť aj spevák Richard Krajčo.

10:15 Na Pražský hrad dorazil aj spevák a frontman kapely Kryštof Richard Krajčo. Ten je podpísaný pod poslednú Gottovu skladbu Srdce nehasnou (2019). Gott ju spieval s dcérou Charlottkou (13).

10:10 Nasledovali ich osobnosti českej umeleckej scény ako Jaromír Hanzlík, Jiří Adamec, Ondřej Hejma, Miroslav Donutil, Monika Abdolonová a mnohí ďalší. Na miesto konania sa zádušnej omše už dorazili aj Eva Urbanová či Štefan Margita, ktorí počas obradu zaspievajú.

S Gottom sa prišiel rozlúčiť aj Jaromír Jágr. Foto: TASR
Jaromír Jágr S Gottom sa prišiel rozlúčiť aj Jaromír Jágr.

10:05 Okrem najbližšej rodiny sú na zádušnú omšu pozvaní aj priatelia a kolegovia zosnulého Gotta. Medzi prvými, po 9:00, do areálu Hradu dorazili spevák Michal David a speváčka Hana Zagorová. David si pre ČT 24 zaspomínal na prvé stretnutie s Gottom: „Mal som vtedy 16 rokov, keď som sa prvý raz spoznal v Supraphone s Karlom Gottom. A už vtedy mi predpovedal skvelú kariéru. Práve on ma neskôr naučil, ako sa správať k fanúšikom, bol obrovský profesionál. Často mi hovoril, že keď je človek pripravený, nemá takú veľkú trému.“

10:00 Zádušná omša za zosnulého Karla Gotta sa na Pražskom hrade v Chráme sv. Víta začne o 11.00 a bude len pre pozvaných hostí, odslúži ju arcibiskup Dominik Duka. Verejnosť má možnosť sledovať omšu na veľkoplošných obrazovkách, ktoré sú rozmiestnené na Hradčanskom námestí a na III. nádvorí Hradu. Vstup do areálu Pražského hradu je otvorený od rána, od 8:00, verejnosť musí prejsť bezpečnostnými kontrolami. Prví fanúšikovia začali prichádzať k bráne Pražského hradu už pred siedmou hodinou ráno.

Už počas piatku boli na stránke Pražského hradu zverejnené informácie o sobotňajšej zádušnej omši aj o upravených otváracích hodinách Pražského hradu pre verejnosť.

Česko je v sobotu zahalené do štátneho smútku. Naposledy bol štátny smútok vyhlásený v roku 2011 po smrti Václava Havla. Počas zádušnej omše, ktorá má trvať do 12:30, vystúpia speváci Lucie Bílá, Eva Urbanová a Štefan Margita, o čom pred časom informovala sama Ivana Gottová na facebooku.

Pozrite si, ako vyzerala rozlúčka s Karlom Gottom na Žofíne (TV PRAVDA)
Video

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #rozlúčka #Karel Gott #zádušná omša