Sýrske vládne sily vstúpili do Kurdmi kontrolovaného mesta Manbidž

Sýrske vládne vojenské jednotky vstúpili v pondelok do Kurdmi kontrolovaného mesta Manbidž na severe Sýrie. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako Tureckom podporované opozičné sily vyhlásili, že postupujú k tomuto strategicky dôležitému mestu. S odvolaním sa na vyhlásenie sýrskej vládnej tlačovej agentúry SANA o tom informovala agentúra AP.

14.10.2019 09:58 , aktualizované: 23:20
debata (31)

Vstup vládnych vojsk do Manbidžu sa dal očakávať v súvislosti s dohodou medzi sýrskymi Kurdmi a vládou v Damasku, na základe ktorej sa vládne sily zaviazali Kurdom pomôcť odraziť tureckú inváziu. Miestne samosprávy na severovýchode Sýrie sa medzitým rozhodli obnoviť svoju podriadenosť voči ústredným sýrskym orgánom. Oznámil to v pondelok Alexej Bakin, šéf ruského Centra pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii (RRCS), ktorého citovala tlačová agentúra TASS.

„Ukázalo sa, že samozvaná Autonómna samospráva Severnej a Východnej Sýrie (Rojava) po tom, ako sa jej nedostalo podpory od Spojených štátov a iných západných krajín, nie je schopná prijať žiadne účinné opatrenia na obranu svojho obyvateľstva a riešenie humanitárnych problémov,“ uviedol Bakin.

„Majúc toto na pamäti, miestne samosprávy v mestách Manbidž v provincii Aleppo, at-Taura v provincii Rakka, Kámišlí a Hasaka v provincii Hasaka vyhlásili úplné obnovenie suverenity Sýrskej arabskej republiky na svojom územím,“ spresnil Bakin a dodal, že aj predstavitelia určitých kmeňov v provincii Dajr az-Zaur „požiadali RRCS o pomoc pri obnove činnosti legitímnych sýrskych orgánov a riešení humanitárnych problémov“.

V Manbidži sa stále nachádzajú aj americkí vojaci, ktorí sa podľa vyjadrení predstaviteľov Washingtonu chystajú na odchod z oblasti. Podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenia nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy, by sa v súvislosti s tureckým útokom mali zo severnej Sýrie stiahnuť všetky americké jednotky.

Americký minister obrany Mark Esper neuviedol presný počet amerických vojakov, ktorí sever krajiny opustia, no povedal, že väčšina z 1000 príslušníkov sa z oblasti stiahne tak rýchlo, ako to bude možné. Turecko podľa Espera plánuje rozšíriť útoky ďalej smerom na juh a na západ.

Sýrske vládne jednotky vstúpili do mesta Tal Tamr

Sýrske vládne jednotky vstúpili v pondelok ráno do mesta Tal Tamr, ktoré sa nachádza na severe Sýrie blízko tureckých hraníc. Informovala o tom v pondelok sýrska vládna tlačová agentúra SANA. Dodala, že sýrska armáda sa presunula do tejto oblasti, aby „čelila tureckej agresii“.

V agentúrnej správe sa konštatuje, že miestni obyvatelia vládnych vojakov vítali. V správe sa neuvádza, z akej lokality sa vládni vojaci presunuli.

Presun vládnych síl smerom k mestu Tal Tamr prišiel deň po tom, čo sýrski Kurdi oznámili, že sa s velením sýrskych vládnych síl dohodli na tom, že im vládni vojaci pomôžu odraziť tureckú inváziu.

Ako konštatovala agentúra AFP, ide o hlavný prelom v budovaní spojenectiev, ku ktorému došlo po tom, čo prezident USA Donald Trump v nedeľu nariadil odsun všetkých amerických jednotiek z pohraničného priestoru na severe Sýrie.

Turecké ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že počas ofenzívy proti kurdským bojovníkom v Sýrii získalo pod kontrolu strategicky významnú diaľnicu. Turecko takisto uviedlo, že sa spolu so spojencami zmocnilo sýrskeho mesta Tal Abjad, ktoré leží na hraniciach, uviedla agentúra AFP.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Kurdi #sýrska armáda