Zmysel sankcií proti Rusku spochybňujú v EÚ aj v USA

Príde zmena alebo zostane po starom? Tvrdý postoj, ktorý donedávna býval, už nielenže nie je jednoznačný, ale dokonca sa v ňom objavujú čoraz viac trhliny. Sankcie Západu proti Moskvu začínajú byť výrazne spochybňované.

14.10.2019 10:55
Vladimir Putin, Emmanuel Macron Foto: ,
Ruský prezident Vladmir Putin a šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron na snímke spred dvoch týždňov. Vzťahy medzi Parížom a Moskvou sa v poslednom čase zlepšujú, špekuluje sa o čiastočnom uvoľnení protiruských sankcií.
debata (18)

John Huntsman už po necelom týždni od návratu z Ruska, kde pôsobil dva roky ako veľvyslanec USA, vyhlásil, že sa treba správať inak. Apeloval na Washington, aby prehodnotil sankcie, pričom spochybnil ich účinnosť a vyzval na dialóg. „Sankcie boli uvalené takmer na 850 ruských jednotlivcov alebo podnikov, ale ich efektivitou sa nikto nezaoberal,“ napísal v denníku Wall Street Journal.

Huntsman poznamenal, že v niektorých prípadoch majú americké sankcie opačný účinok. Napríklad vedú k posilneniu časti ruskej ekonomiky a znevýhodňujú podnikateľské zámery Američanov, ktorí by chceli strategicky dôležité miesta na obchodnom trhu v Rusku.

Za iný prístup sa prihovára aj veľvyslanec Európskej únie v Moskve Markus Ederer. Nezmieňuje sa síce vyslovene o zrušení sankcií, ale z jeho tónu sa dá usúdiť, že ich považuje za prekážku. „Ederer vydal memorandum, v ktorom vyzýva členskú štáty EÚ, aby obnovili spoluprácu s Ruskom v rôznych oblastiach ekonomiky, pričom spomína potrebu čeliť rastúcemu vplyvu Číny," napísal denník Financial Times, ktorý sa dostal k listu, čo ambasádor poslal do bruselskej centrály únie. „EÚ môže stratiť všetko ignorovaním tektonických strategických zmien v Euroázii," citovali noviny úryvok od Ederera.

Agentúra Reuters konštatovala, že v únii sa čoraz viac hovorí o prípadnom uvoľnení sankcií uvalených na Moskvu. Súvisí to s nádejou, že by sa mohlo pohnúť riešenie konfliktu v Donbase. Je možné, že sa uskutoční summit lídrov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny.

Napríklad Poľsko a pobaltské štáty sú však proti akémukoľvek zmierneniu sankcií. Reuters však na druhej strane naznačil, že kľúčoví hráči EÚ, ktorými sú Paríž a Berlín, jemne menia rétoriku. „Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová síce hovoria, že sankcie sa nemôžu uvoľniť, pokiaľ Rusko neimplementuje mierovú dohodu, ale obaja považujú sankcie za prekážku lepších vzťahov s Moskvou."

V politickom tábore Merkelovej dokonca zaznievajú hlasy, že treba prehodnotiť sankcie. Niekdajší minister dopravy a vplyvný poslanec Peter Ramsauer vyhlásil, že je potrebné zmeniť postoj. „Nastal čas pre nemeckú vládu, aby zatlačila úniu k čiastočnému zrušeniu sankcií," povedal člen Kresťansko-sociálnej únie pre Reuters.

O predĺžení protiruských sankcií sa bude rozhodovať na summite EÚ v decembri. Po ich zavedení Moskva uvalila embargo na dovoz potravín z členských krajín únie.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #protiruské sankcie