Kto ohrozuje koho a čo v spore o nemecký plynovod?

Vo štvoruholníku Luxemburg - Brusel - Berlín - Moskva sa vyskytol energetický spor. V hre sú veľké dodávky ruského zemného plynu do Európy. Konečný výsledok je nepredvídateľný.

14.10.2019 14:00
debata (16)

Súdny dvor EÚ v Luxemburgu nedávno zrušil rozhodnutie Európskej komisie z roku 2016, ktoré umožnilo ruskému Gazpromu posielať viac plynu cez nemecký plynovod OPAL, ktorý spája potrubie Nord Streamu s Nemeckom. Komisia má ešte približne jeden mesiac, aby zvážila možnosť podať odvolanie.

Brusel pred tromi rokmi dovolil Rusom naplniť polovicu prepravného objemu OPAL-u a druhú časť prípadne prostredníctvom dohôd s tretími stranami. Tento plynovod ročne môže slúžiť na tranzit až 25 miliárd kubických metrov plynu.

Sudcovia v Luxemburgu rozhodli, že Gazprom musí znížiť o 50 percent dodávky cez OPAL z doterajšej polovice. Postavili sa tak na stranu Poľska, ktoré tvrdí, že došlo k porušeniu takzvanej zásady energetickej solidarity.

Varšava si pochvaľuje, že dosiahla justičnú výhru, naopak, protistrany tvrdia, že ide o právny nonsens. „Keď som sa dopočul o rozsudku, bol som prekvapený. Je otázne, ako sa nemohli v plnej miere zohľadniť záujmy Poľska," povedal médiám Mario Meren, generálny riaditeľ spoločnosti Wintershall Dea, ktorá má pod palcom fungovanie OPAL-u. „Počas posledných päť rokov sa žiadna iná firma okrem Gazpromu na aukciách neuchádzala o získanie 50 percent tranzitných kapacít tohto plynovodu," zdôraznil Meren.

Šéf Wintershall Dea zároveň varoval pred veľmi zlými dôsledkami, keby sa čoskoro nepodarilo nájsť prijateľné riešenie. Tvrdí totiž, že existuje vážne energetické riziko v prípade, že do konca tohto roku sa Moskva a Kyjev nedohodnú na podmienkach prepravy plynu cez Ukrajinu. V tejto súvislosti podľa neho by deficit ruskej suroviny v OPAL-e ohrozil dostatočné zásobovanie niektorých európskych štátov počas nadchádzajúcej zi­my.

Európska komisia má v podstate len dve možné východiská. Odvolať sa proti rozsudku alebo pokúsiť sa dohodnúť s nemeckým štátnym regulačným úradom, aby prišiel s novou ponukou na prepravu ruského plynu cez OPAL. Odvolací proces by však v blízkej budúcnosti nič nepriniesol, pretože sa odhaduje, že by mohol zabrať až dva roky.

Ruský minister energetiky Alexandr Novak sa nádeja, že sa podarí nájsť riešenie. „Verím, že OPAL bude fungovať v plnom objeme," citovali ho ruské médiá. Rozsudok Súdneho dvora EÚ vyvolal politicko-ekonomické podozrenie, nazdáva sa nemecký poslanec Robby Schlund. Podľa neho ide o účelový verdikt, ktorý má za cieľ umelo zvýšiť cenu ruského plynu, aby dokázal slabšie konkurovať americkému skvapalnenému ply­nu.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #plynovod