Johnson ráta s brexitom. Dohodu však nemá

Britský premiér Boris Johnson akoby s možnosťou neúspechu nepočítal. Prioritou pre jeho vládu je brexit k 31. októbru. Oznámila to dnes britská kráľovná Alžbeta II., ktorá pred oboma komorami parlamentu prečítala vládou spísané body, ktoré chce Johnson v najbližšom období presadiť. Po troch mesiacoch v úrade a strate parlamentnej väčšiny však Johnsonovi v parlamente ešte nič neprešlo. Aj preto sa v Británii hovorí o predčasných voľbách. Tie sa však vo vládnom programe nespomínajú.

14.10.2019 13:42 , aktualizované: 22:30
debata (3)

Brexit k 31. októbru ako prioritu ohlásila 93-ročná kráľovná hneď v prvej vete vládneho programu, ktorým sa začína nová parlamentná schôdza. Londýn však akoby nerátal s možnosťou, že dovtedy nedosiahne dohodu s EÚ. V 150-stranovom dokumente, ktorý dnes predložila britská vláda, sa brexit bez dohody spomína len raz. Podľa dokumentu v prípade brexitu bez dohody budú musieť občania EÚ, sťahujúci sa do Británie, žiadať o dočasný imigračný status.

Nové pravidlá pre občanov EÚ

Johnsonova vláda zároveň ohlasuje prípravu nového imigračného zákona, ktorý ukončí voľný pohyb osôb z krajín EÚ. Nový zákon by mal začal platiť od januára 2021. Johnson teda ráta s brexitom s dohodou, ktorá stanovuje prechodné obdobie do konca roku 2020. Občania EÚ, ktorí už žijú v Británii, by mali mať právo zostať. Na tých, ktorí prídu po januári 2021, by sa mali vzťahovať imigračné kontroly ako na iných občanov EÚ. Londýn chce zároveň zaviesť imigračný bodový systém, ktorý bude posudzovať uchádzačov najmä podľa ich kvalifikácie.

Samozrejme, to všetko v prípade, že nastane brexit s dohodou a Johnson sa udrží pri moci. Johnsonovi však hrozí, že po parlamentnej debate k vládnemu návrhu legislatívneho plánu mu ho parlament neodobrí. Podľa BBC naposledy takú porážku zažil v roku 1924 premiér Stanley Baldwin.

„Vláda má v úmysle pracovať na novom partnerstve s EÚ založenom na voľnom obchode a priateľskej spolupráci,“ uviedla britská panovníčka. Popri brexite ohlásila zámer vlády posilniť verejné zdravotníctvo, sprísniť boj proti zločinu, zlepšiť školstvo a zaviesť opatrenia na ochranu životného prostredia.

Líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn poznamenal, že kráľovnina reč bola „lekciou propagandy“, a dodal: „Ministerský predseda sľúbil, že tento kráľovnin príhovor nás oslní. Pri lepšom skúmaní však zistíme, že nejde o nič viac než o pozlátku.“

V Bruseli medzitým pokračovali rokovania o návrhu Londýna, ktorý chce z brexitovej dohody odstrániť tzv. írsku poistku. Tá má zabrániť vzniku viditeľnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom. Napriek optimizmu po minulotýždňovom stretnutí Johnsona s írskym kolegom Leom Varadkarom k zásadnému posunu v rokovaniach nedošlo.

Do termínu brexitu zostáva už len 16 dní. Šanca, že sa na summite EÚ koncom týždňa podarí vyriešiť sporné body, nie jej veľká. „Nie sme veľmi optimistickí,“ povedal pre agentúru Reuters nemenovaný diplomat EÚ. Na sobotu je v Londýne naplánovaná veľká demonštrácia odporcov brexitu a zároveň sa na mimoriadnom zasadaní zíde britský parlament.

V sobotu napoludnie totiž uplynie lehota, ktorú stanovil britský parlament v snahe zabrániť brexitu bez dohody. Ak Johnson dovtedy nebude mať dohodu o brexite a zároveň súhlas parlamentu s brexitom bez dohody, podľa schváleného zákona by mal požiadať EÚ o odklad termínu brexitu. Johnson si však odklad stále nepripúšťa.

Svetlo na konci tunela?

Problémom zostáva najmä spor o to, či Severné Írsko zostane v colnej únii s EÚ, čím by sa predišlo colným kontrolám medzi Írskom a Severným Írskom. Mechanizmus, navrhnutý Londýnom, ktorý by zaviedol v podstate dva typy kontrol – medzi Severným Írskom a Írskom a Severným Írskom a Britániou – však podľa nemenovaného diplomata EÚ nikde vo svete nefunguje.

„Pri tomto systéme, keď by boli dva druhy pravidiel pre rovnaké tovary prechádzajúce tú istú hranicu, je väčšia možnosť podvodov. Je veľmi komplikované odlíšiť tovary smerujúce do Severného Írska a ďalej do Írska, teda na spoločný trh EÚ,“ dodal nemenovaný diplomat pre Reuters. Zotrvanie Severného Írska v colnej únii s EÚ je však neprijateľné nielen pre radikálnych stúpencov brexitu, ale aj probritských radikálov v Severnom Írsku, ktorí podporujú Johnsonovu vládu.

Hovorkyňa Európskej komisie Mina Andreeva šance na dohodu nechcela komentovať. Na otázku, či je svetlo na konci tunela a či sa to svetlo približuje, odpovedala: „Naozaj nie som expertka na žiarovky a svetelné efekty. Môže to byť blikajúce svetlo, pretože niekedy je silnejšie a niekedy slabšie. Uvidíme, čo za svetlo zbadáme na konci. Dúfajme, že to bude skutočne svetlo.“

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta II. #Brexit #Boris Johnson #britský parlament