Erdogan: Turecko v severnej Sýrii prímerie nikdy nevyhlási a sankcií sa nebojí

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zamietol návrh Spojených štátov na sprostredkovanie prímeria v severnej Sýrii s tým, že Ankara tak nikdy neurobí, píše agentúra AFP. Erdogan ďalej povedal, že sa sankcií zo strany Spojených štátov neobáva.

16.10.2019 07:02 , aktualizované: 22:21
debata (84)

„Hovoria nám, aby sme vyhlásili prímerie. Nikdy nemôžeme vyhlásiť prímerie,“ povedal Erdogan novinárom na palube lietadla cestou z návštevy Azerbajdžanu. Prezidentove slová zverejnil v noci na stredu turecký denník Hürriyet.

Turecký líder zároveň povedal, že Ankara zo sankcií strach nemá a v operácii Prameň mieru proti Kurdom bude pokračovať. „Náš cieľ je jasný a možných sankcií sa nebojíme. Jednotky sebaobrany (v Sýrii) svoje pozície strácajú veľmi rýchlo. Našou úlohou je zatlačiť teroristov do vzdialenosti 32 km od našej hranice (do Sýrie).“

So sýrskymi Kurdmi rokovať nebudeme

Erdogan zároveň v stredu dôrazne vylúčil rokovania s kurdskými ozbrojencami v Sýrii, pričom uviedol, že ich jedinou možnosťou je zložiť zbrane a vzdať sa.

„Niektorí (svetoví politickí) lídri sa to snažia sprostredkovať… V histórii Tureckej republiky však nikdy nedošlo k takej veci, že by tento štát sedel za jedným stolom s teroristickou organizáciou,“ povedal Erdogan v rámci prejavu v tureckom parlamente.

„Náš návrh je taký, že dnes v všetci teroristi zložia zbrane, svoju výzbroj a všetko, zničia všetky svoje pasce a opustia bezpečnú zónu, ktorú sme určili,“ povedal. Dodal, že toto by bol „najrýchlejší spôsob“, ako vyriešiť situáciu v Sýrii.

Pence a Pompeo v Ankare

V stredu vycestujú do Ankary americký viceprezident Mike Pence a minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo, aby primäli Turecko zastaviť ofenzívu proti sýrskym kurdským bojovníkom, uviedol v utorok prezident USA Donald Trump.

Stretnutie Erdogana s Penceom sa nakoniec aj napriek pôvodnému odmietnutiu zo strany tureckého lídra bude konať. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie kancelárie tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP.

„Prezident dnes pre Sky News uviedol, že neprijme americkú delegáciu, ktorá bude dnes na návšteve Ankary. S delegáciou, na ktorej čele je viceprezident (Pence), sa stretne,“ uviedol na Twitteri riaditeľ komunikačného odboru kancelárie tureckého prezidenta Fahrettin Altun.

Kancelária viceprezidenta USA vydala osobitné vyhlásenie, v ktorom dodala, že „vyjadrí záväzok Spojených štátov dosiahnuť okamžité prímerie a podmienky na vyjednanie urovnania“.

„Prímerie nie je možné vyhlásiť,“ pokým Turecko nevyčistí svoju hranicu od „teroristickej organizácie“, reagoval cestou z Azerbajdžanu Erdogan s odkazom na kurdské sily.

Vstup armády sýrskeho prezidenta Bašára Asada do mesta Manbidž nepovažuje za „negatívny“ vývoj pre svoju krajinu. „Vstup režimu do Manbidžu nie je pre mňa veľmi, veľmi negatívnym (vývojom). Prečo? Pretože je to ich vlastná krajina,“ dodal s tým, že pre Turecko je dôležité odstránenie kurdských militantov.

AP: Rusko chce sprostredkovať mier v Sýrii

Rusko sa v stredu ponúklo, že sprostredkuje riešenie konfliktu na severe Sýrie, čím Moskva ešte viac utvrdila svoje mocenské postavenie v regióne. Kremeľ tak urobil pred príchodom amerického viceprezidenta Mikea Pencea do Ankary, kde chce americký politik dotlačiť Turecko k prímeriu so sýrskymi Kurdmi. Napísala o tom agentúra AP.

Ešte pred plánovaným rokovaním s Penceom sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vzoprel ekonomickým sankciám zo strany USA, keď vyhlásil, že Turecko svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie ukončí len za predpokladu, že jednotky sýrskych Kurdov sa stiahnu z vymedzenej prihraničnej oblasti.

Turecký líder v tejto súvislosti ďalej povedal, že „nemá problém“ prijať pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina do Moskvy, aby tam s ním diskutoval o situácii v Sýrii. Spochybnil však stretnutie so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom, ktoré by sa malo 13. novembra konať vo Washingtone. Ako dôvod uviedol sankcie, ktoré na Turecko uvalili ešte v pondelok Spojené štáty.

Práve Rusko podľa AP v danej situácii podniklo rýchle kroky k tomu, aby vyplnilo mocenské vákuum, ktoré na severe Sýrie vzniklo po Trumpovom neočakávanom rozhodnutí stiahnuť z oblasti americké vojenské sily. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v rozhovore pre ruské tlačové agentúry uviedol, že Kremeľ je odhodlaný sprostredkovať dohodu medzi sýrskou vládou a Tureckom.

SDF pre tureckú ofenzívu pozastavujú všetky operácie proti IS

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) v stredu oznámili, že v súvislosti s Tureckou ofenzívou museli pozastaviť všetky operácie proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). S odvolaním sa na vyhlásenie veliteľa SDF Mazlúma Abdiho o tom informovala agentúra AFP.

„Prerušili sme všetky operácie proti IS,“ oznámil Abdi vo vysielaní kurdskej televízie Ronahí. SDF bude podľa AFP viesť už len obranné boje.

Turecko podniká v Sýrii ofenzívu proti SDF, ktoré považuje za teroristickú organizáciu, pričom jeho deklarovaným cieľom sú aj bojovníci z IS. SDF boli rozhodujúcim spojencom USA a západných veľmocí v boji proti IS, keď v časti Sýrie aj susedného Iraku vyhlásila táto organizácia samozvaný kalifát.

Turecká ofenzíva (operácia Prameň mieru) proti Sýrskym demokratickým silám (SDF) vedených Kurdmi na severovýchode Sýrie, ktorá sa začala minulú stredu, má podľa Ankary za cieľ zbaviť oblasť turecko-sýrskych hraníc „teroristov“ a vytvoriť „bezpečnú zónu“ na repatriáciu sýrskych utečencov.

Sýrska armáda prevzala v utorok kontrolu nad strategicky dôležitým mestom Manbidž na základe dohody, ktorú sýrski Kurdi uzavreli s Asadovou vládou po tom, ako sa ich bývalí americkí spojenci stiahli z oblasti, aby nestáli v ceste tureckej invázii.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Kurdi #Recep Tayyip Erdogan #prameň mieru