Polícia použila proti maskovaným demonštrantom v Barcelone gumové projektily

Katalánska regionálna polícia použila v piatok v Barcelone vodné delá, slzotvorný plyn a gumové projektily proti maskovaným demonštrantom, ktorí na ňu útočili dlažobnými kockami, zápalnými fľašami, stavali barikády a zapaľovali odpadkové koše. Informovala o tom agentúra AP.

19.10.2019 08:14 , aktualizované: 14:18
debata (65)

Vyše pol milióna ľudí sa zhromaždilo v piatok v Barcelone na protest proti verdiktu španielskeho najvyššieho súdu, ktorý odsúdil deviatich katalánskych separatistických lídrov na dlhé tresty odňatia slobody za nevydarený pokus o vyhlásenie nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Katalánska regionálna polícia Mossos d'Esquadra uviedla, že demonštranti páchali v centre Barcelony „násilné činy a vážne incidenty“.

Podľa AP utrpelo zranenia od pondelka, keď sa protesty začali, približne 400 ľudí vrátane 200 policajtov.

Podľa španielskeho ministerstva vnútra polícia zatkla od pondelka počas protestov v Barcelone 128 osôb.

Protesty sa začali v pondelok 14. októbra po tom, čo najvyšší súd odsúdil 12 politikov a aktivistov, ktorí sa v roku 2017 pokúsili odtrhnúť región od Španielska. Deväť z nich poslal súd do väzenia za protištátnu činnosť a vymeral im tresty od 9 do 13 rokov za mrežami.

Protesty si vyžiadali viac než 180 zranených

Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Ako uviedli záchranárske zložky, len v Barcelone bolo v dôsledku násilných protestov zranených 152 ľudí. Celkový počet zranených predstavuje 182 osôb. Katalánska regionálna polícia Mossos d'Esquadra napísala na Twitteri, že zranených bolo aj 18 jej príslušníkov. Podľa odhadov polície vyšlo v Barcelone do ulíc viac než 500 000 ľudí.

Španielske ministerstvo vnútra informovalo o 83 predbežných zadržaniach v súvislosti s demonštráciami, ktoré v piatok večer eskalovali najmä v Barcelone, kde sa zhromaždilo vyše pol milióna ľudí na protest proti verdiktu španielskeho najvyššieho súdu. Ten v pondelok odsúdil deviatich katalánskych separatistických lídrov na dlhé tresty odňatia slobody za nevydarený pokus o vyhlásenie nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Katalánsky líder Quim Torra podľa agentúry Reuters vyzval španielsku vládu po piatich dňoch protestov na vzájomné rokovania: „Vyzývame úradujúceho predsedu španielskej vlády, aby sa posadil za vyjednávací stôl a rokoval,“ povedal v sobotu Torra novinárom. Dodal, že tohtotýždňové násilnosti nezodpovedajú pokojnej povahe katalánskeho hnutia za nezávislosť.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Katalánsko