Austrálske denníky proti neslobode

Čitatelia novín v Austrálii sa na titulnej strane nič nedozvedeli, našli na nej začiernený text a v rohu červenú pečiatku tajné. Redakcie sa dohodli na spoločnom postupe, ktorým chcú upozorniť na obmedzovanie prístupu k informáciám, čo vyčítajú austrálskym úradom.

21.10.2019 16:30
austrália, noviny, cenzúra Foto: ,
Austrálske denníky vyšli so začierneným textom na titulných stranách, v ich rohu je červená pečiatka tajné.
debata (2)

Úprava titulnej strany mala vyznieť tak, že bola cenzurovaná a podobá sa na utajený vládny dokument. Austrálski novinári sa už dlhší čas sťažujú, že prísne bezpečnostné zákony prijaté v posledných rokoch ohrozujú investigatívnu žurnalistiku. Nová legislatíva podľa nich zároveň kriminalizuje novinárov a whistleblowerov (jednotlivcov poukazujúcich na nezrovnalosti na úradoch, ktoré idú proti verejnému záujmu).

Premiér Scott Morrison je presvedčený, že štát nehádže novinárom žiadne polená pod nohy: „Odmietam, že by vláda ohrozovala slobodu slova. Zákony pritom musia platiť pre každého, pre mňa, pre novinárov, pre kohokoľvek iného."

David Anderson, riaditeľ rozhlasovej a televíznej spoločnosti ABC, však tvrdí opak: „Nikto nie je nad zákonom, ale niečo v našej demokracii nefunguje, ako by malo, keď nechránime ľudí konajúcich vo verejnom záujme."

Podobný názor má aj Paul Murphy, ktorý šéfuje odborovému združeniu novinárov: „Žurnalistika je základný pilier našej demokracie. Existuje, aby kontrolovala mocných, odhaľovala zlé kroky vlády a vystavovala jej účet." Dodal, že v poslednom období sa verejnosť stretáva s opatreniami, ktorej jej odopierajú možnosť byť čo najlepšie informovanou.

Médiá v Austrálii majú často zásadne odlišný pohľad na dianie a neľútostne vedú zápas o peniaze od inzerentov, ale teraz usúdili, že nastal čas na vzácnu zhodu. Situáciu totiž považujú už za alarmujúcu, preto sa rozhodli pre začiernené titulné strany.

Kampaň proti neslobode prejavu sa vystupňovala po raziách, keď polícia zasahovala v centrále ABC a v dome novinárky Anniky Smethurstovej z mediálnej spoločnosti News Corp Australia kvôli jej reportážam. Žurnalistke dokonca prehľadali nohavičky, čo vyvolalo pobúrenie aj v zahraničí. V sídle ABC policajti skúmali až 9-tisíc dokumentov uložených v počítačoch.

Polícia najprv ubezpečila, že vyšetruje iba samotný únik utajovaných informácií, ale následne oznámila, že preveruje aj tých, ktorí ich získali, čiže zamestnancov médií, čo sa dá vnímať ako neprijateľná forma obmedzovania výkonu povolania a aj prípadného zastrašovania do budúcnosti. Stále pritom nie je vylúčené, že novinári, ktorých sa razie týkali, budú čeliť trestnému stíhaniu, čo vyvoláva vážne obavy v demokratickej spoločnosti.

V prípade ABC išlo raziu v súvislosti s jej príspevkami o austrálskom vojenskom zneužívaní právomocí v misii v Afganistane. Smethurstová sa ocitla v hľadáčiku polície po texte, ktorý zverejnila, o plánoch vlády umožniť tajnej službe sledovať e-maily, esemesky a pohyby na bankových kontách austrálskych občanov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cenzúra #Austrália #sloboda tlače