V národnom parku v Zimbabwe uhynulo za dva mesiace najmenej 55 slonov

Najmenej 55 slonov uhynulo v dôsledku vyhladovania počas uplynulých dvoch mesiacov v najväčšom zimbabwianskom národnom parku Hwange, ktorý - podobne ako aj zvyšok tejto africkej krajiny - sužuje extrémne sucho. Oznámil to v pondelok hovorca správy zimbabwianskych parkov Tinashe Farawo, ktorého citovala agentúra AP.

21.10.2019 23:19
ZIMBABWE slony Foto: ,
Zimbabwe má jednu z najpočetnejších sloních populácii na svete.
debata (2)

„Je to skutočný problém, situácia je hrozná,“ povedal hovorca. Dodal, že pre sucho trpia v parku Hwange aj iné zvieratá, napríklad levy. Podľa AP je aktuálne obdobie sucha vôbec najhorším, aké postihlo Zimbabwe v ostatných rokoch. V krajine je v jeho dôsledku nedostatok vody i potravín.

Potravu sa mimo svojho prirodzeného prostredia snažia nájsť aj zvieratá z národných parkov, ktoré tak ničia úrodu a občas dokonca aj občas niekoho usmrtia, uviedol Farawo s tým, že od začiatku tohto roka už takýmto spôsobom prišlo o život vyše 20 ľudí.

Hovorca uviedol, že k ničeniu porastov v parku Hwange prispieva aj jeho preplnenosť. Dodal, že park je schopný zvládnuť zhruba 15 000 slonov, aktuálne ich v ňom však žije približne 53 000.

V parku tiež vysychajú vodné zdroje. Príslušné úrady sa pritom pokúšajú vŕtať až do hĺbky 400 metrov studne, v ktorých by bola voda. „Najväčšou hrozbou pre naše zvieratá je strata biotopu… Podarilo sa nám výrazne zredukovať pytliactvo… pre ktoré sme v minulých rokoch prichádzali o stovky slonov, vlani sme ich však už pre pytliakov stratili nie viac ako 20,“ povedal Farawo.

Zimbabwe má jednu z najpočetnejších sloních populácii na svete. Krajina sa snaží získať povolenie na lov a export týchto zvierat, aby bola schopná lepšie uchovať biotop pre divú zver a získala tiež peniaze, ktoré zúfalo potrebuje na ochranu prírody, píše AP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #Afrika #slon #národný park