Trudeau vo voľbách stratil časť svojho čara

Oslabený kanadský premiér Justin Trudeau dostal druhú šancu. Jeho Liberálna strana vyhrala parlamentné voľby, ale podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov nebude mať väčšinu v 338-člennej Dolnej snemovni. Trudeau sa ako šéf menšinovej vlády bude sa musieť spoliehať na podporu menších subjektov. Liberáli by mali mať 157 kresiel, opoziční konzervatívci 121.

22.10.2019 17:30
debata (1)
Kanadský premiér Justin Trudeau počas víťaznej... Foto: SITA/AP, Ryan Remiorz
Justin Trudeau Sophie Grégoireová Kanadský premiér Justin Trudeau počas víťaznej volebnej noci s manželkou Sophie Grégoireovou.

Hoci kanadský premiér oslavuje, jeho strana ustúpila z pozícií. Trudeau vo voľbách v roku 2015 sľúbil voličom slnečnú politickú cestu a získal 184 poslancov. Čo zabralo v minulosti, už bolo menej úspešné teraz. Ani žiarivý úsmev predsedu vlády nezakryje, že po štyroch rokoch bývalý amatérsky boxer Trudeau schytal v politike viacero úderov.

Premiérove problémy

Konzervatívny líder Andrew Scheer však premiérovi nedokázal zasadiť k.o. Pravicu môže tešiť, že vyhrala na počet hlasov. Je to však najmä preto, že mala veľkú podporu v prériových provinciách v západnej Kanade. V tomto regióne liberáli úplne pohoreli. Podľa denníka Guardian to odráža, ako je krajina rozdelená.

"Viedli sme skvelú kampaň. Toto je začiatok. Je to prvý krok,“ vyhlásil Sheer, ktorý Trudeauovi odkázal, že keď jeho vláda padne, konzervatívci budú pripravení.

Trudeau po výhre vo voľbách sľubuje pokračovanie progresívnej politiky. "Kanaďana odmietli delenie a negativitu. Odmietli škrty a úsporné opatrenia. Hlasovali za progresívnu agendu a silné opatrenia v oblasti klimatických zmien,“ povedal Trudeau, keď oznámil víťazstvo vo voľbách.

Kanadu pod jeho vedením premiérovi stúpenci neraz opisujú ako oázu pokroku vo svete, kde silnejú nacionalistické a izolacionistické tendencie. Toto tvrdenia však úplne neplatí. Trudeau konal výrazne inak ako americký prezident Donald Trump, keď si prisvojil témy ako migrácia či boj s klimatickými zmenami. Jeho politické výsledky v týchto oblastiach však majú podľa kritikov vlády ďaleko k dokonalosti.

Premiéra v predvolebnej kampani okrem toho dostihla minulosť, keď sa musel ospravedlňovať, že v mladosti viac ráz vystupoval so začiernenou tvárou, čo sa dnes vníma ako rasistický symbol. Trudeau si nepomohol ani aférou konštrukčnej a energetickej firmy SNC-Lavalin z Quebecu. Podľa parlamentného úradu pre konflikt záujmov Trudeau nevhodne ovplyvňoval ministerku spravodlivosti Jody Wilsonovú-Raybouldovú. Mala zasiahnuť v prospech spoločnosti SNC-Lavalin, ktorú obvinili z korupcie pri získavaná zákaziek v Líbyi. Trudeau tvrdí, že mu išlo o záchranu pracovných miest a k porušeniu zákona nedošlo.

Nová šanca

"Premiér bude musieť v druhej verzii vládnutia urobiť zmeny. Trudeau nemá väčšinu. Buď sa obráti vľavo a bude spolupracovať s Novou demokratickou stranou (NDP), alebo bude riskovať prehlbovanie regionálnych rozdielov, keby pristúpil na požiadavky Quebeckého bloku. Už to nebude romantický Trudeau. Jeho sexepíl poškodili škandály a zahanbujúce informácie, ako si začierňoval tvár,“ reagoval expert na politiku Gil Troy z McGillovej univerzity v Montreale. "Na druhej strane však znovuzvolenie zostane znovuzvolením, moc je mocou a príležitosť je príležitosťou. Trudeau dostal šancu vyrásť a ukázať, že je skutočným lídrom. Nielen pekným chlapcom, ktorý dekriminalizoval marihuanu, čo zatiaľ vyzerá ako jeho hlavný politický odkaz,“ povedal Troy.

Hoci konzervatívci zaznamenali volebné zisky, paradoxne to Trudeaua môže dotlačiť do ešte progresívnejších pozícií ako doteraz.

"Premiér bude musieť spolupracovať s NDP, Quebeckým blokom aj zelenými. Výsledkom by mala byť progresívnejšia legislatíva, väčšia úloha pre Quebec a výraznejšie zameranie sa na životné prostredie. Konzervatívci získali najväčší počet hlasov, ale viac ako 60 percent Kanaďanov hlasovalo za centristicko-ľavicové a ľavicové strany. Asi najlepšou správou je biedny výsledok krajne pravicovej Ľudovej strany, ktorá nezískala ani dve percentá hlasov,“ pripomenul pre Pravdu politický expert na Kanadu Kyle Grayson z univerzity v Newcastli.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #Justin Trudeau