Vysoká voda zaplavila už väčšinu Benátok

Sezónna vysoká voda zaplavila v utorok väčšinu talianskych Benátok. Turisti a miestni obyvatelia si museli obuť gumené čižmy a po meste sa presúvať po vyvýšených mobilných chodníkoch. Informovala o tom agentúra AP.

12.11.2019 16:58 , aktualizované: 19:11
taliansko benátky voda záplavy turista  nám.... Foto: ,
Turisti kráčajú po lávkach, ktoré boli v zaplavených uliciach inštalované pre chodcov. Na snímke Námestie sv. Marka.
debata (2)

Hladina vody dosiahla v utorok ráno 1,27 metra nad bežnou úrovňou, ale úrady varovali pred vysokým prílivom aj po zotmení.

Zaplavilo kaviarne, obchody a iné podniky. Príchod vysokej vody oznámili tak ako zvyčajne sirény a úrady preventívne zatvorili tamojšie jasle. Jedna z najznámejších stavieb v Benátkach Dóžov palác (Palazzo Ducale) na Námestí sv. Marka bol podľa oznamu na Twitteri aj napriek utorňajšiemu „mimoriadnemu prílivu vody“ pre návštevníkov otvorený. V bazilike však boli postavené mobilné zátarasy, aby voda neprenikla do kaplnky, kde sú obrazy znázorňujúce legendu o svätom Markovi.

Mnoho tamojších hotelov poskytuje turistom aj jednorazové gumené čižmy, ktoré sú už súčasťou šatníka aj viacerých Benátčanov. Nepriaznivé počasie na severovýchode Talianska meteorológovia očakávajú aj v najbližších dňoch.

Príliv v lagúne každoročne vrcholí v priebehu jesene a zimy, keď sa voda prelieva do benátskych ulíc a námestí. Vedci od tragických záplav v roku 1966 zvažujú rôzne spôsoby, ako eliminovať nebezpečenstvo stúpajúcej vody.

Meteorológovia ďalšie lejaky pre severovýchod Talianska predpovedajú na dnešný večer, pršať má tiež na Sicílii aj v ďalších južne položených oblastiach krajiny. Nepriazeň počasia trápi tiež kraje Apúlie a Basilicata, kde víchor sprevádzajúci lejaky zničil skleníky, vyvracal ovocné stromy a narušil zber olív, ktorý ešte neskončil. Miestny poľnohospodársky zväz škody vyčíslil na milióny eur.

Zo Sicílie sú hlásené zosuvy pôdy a záplavy. Na niektorých regionálnych železničných tratiach bol prerušená prevádzka. Zlé počasie by malo v Taliansku trvať do víkendu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Benátky #záplavy