Ekologická aktivistka Greta už vie, ako sa vráti do Európy. Lietadlom nie

Mladá švédska aktivistka za ochranu klímy Greta Thunbergová sa v stredu chystá ukončiť svoj pobyt v Spojených štátoch. Pri návrate do Európy prekoná Atlantik opäť na jachte, uviedla Thunbergová na twitteri.

13.11.2019 00:00
debata (66)

Thunbergová napísala, že v stredu ráno miestneho času (po poludní SEČ) plánuje opustiť prístav Hampton v štáte Virgínia na takmer 15 metrov dlhom katamarane La Vagabonde. Spoločnosť jej budú robiť skúsení austrálski moreplavci Elayne Carausuová a Riley Whitelum. Plavba môže trvať týždne, aktivistka však dúfa, že sa stihne zúčastniť konferencie OSN o zmenách klímy (COP25), ktorá sa od 2. do 13. decembra koná v Madride.

Švédka zakončuje takmer trojmesačný pobyt v Severnej Amerike, ktorého pomyselným vrcholom bol v septembri jej plamenný prejav na pôde v OSN. Zúčastnila sa tiež ekologických kampaní v Kalifornii, Colorade a Severnej Karolíne.

Thunbergová dlhodobo odmieta cestovanie lietadlom pre vysoké emisie skleníkových plynov, ktoré lietadlá produkujú. Vzhľadom na to, že aj zaoceánske lode sú veľkými znečisťovateľmi životného prostredia, pri ceste do USA sa aktivistka rozhodla pre plavbu na závodnej jachte Malizia 2. Tú poháňa energie z obnoviteľných zdrojov a podľa Thunbergovej za sebou loď nezanecháva žiadnu uhlíkovú stopu.

Mladá aktivistka je hlavnou tvárou globálneho študentského hnutia Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť). Svoju ekologickú aktivitu začala vlani v lete v Štokholme protestom pred švédskym parlamentom, pri ktorom držala transparent s nápisom Školský štrajk za klímu. Neskôr sa k nej pripojili študenti zo Švédska aj ďalších európskych štátov, ktorí takto začali štrajkovať každý piatok.

.....

Gretin emotívny apel adresovaný svetovým politikom.
66 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #Greta Thunbergová #klimatická kríza