Benátky sa ponorili pod polstoročnú vodu

Svetoznáme talianske mesto postavené na ostrovoch v lagúne postihli najhoršie záplavy od roku 1966. Voda v Benátkach v noci na včera kulminovala vo výške 187 centimetrov; za tragickým rekordom spred 53 rokov zaostala len o sedem centimetrov. Pohroma si vyžiadala životy prinajmenšom dvoch ľudí. Voda, ktorá zaplavila 85 percent mesta, prenikla aj do najslavnejšej pamiatky, Baziliky svätého Marka. Starosta Luigi Brugnaro vyhlásil stav núdze.

13.11.2019 09:59 , aktualizované: 18:52
Taliansko Benátky príliv záplavy Foto: ,
Na snímke muž stojí uprostred zaplaveného Námestia svätého Marka v Benátkach, ktoré sa v dôsledku silného prílivu ocitlo pod vodou 12. novembra 2019.
debata (3)

„Situácia je dramatická. Požiadali sme vládu, aby nám pomohla. Náklady budú vysoké. Je to výsledok klimatických zmien,“ napísal Brugnaro na twitteri. Neskôr odhadol, že škody sa budú pohybovať v stámiliónoch eur.

Luca Zaia, guvernér regiónu Veneto, stav opísal ako „apokalyptickú skazu“. „Benátky sú na kolenách. Umelecké pamiatky, bazilika, obchody a domy postihla katastrofa. Mesto sa pripravuje na ďalší vysoký príliv,“ povedal pre televíziu SkyTG24.

Na včerajší večer meteorológovia vydali výstrahu pred ďalším prílivom vody, ktorej výška mala podľa prognózy dosiahnuť 160 centimetrov. Z bezpečnostných dôvodov zostali včera v Benátkach zavreté školy a škôlky.

Baziliku svätého Marka zaplavilo iba šiesty raz za vyše tisíc dvesto rokov, z toho štvrtýkrát za posledné dve desaťročia. „Bazilika utrpela nenapraviteľné štrukturálne škody. Tie sa ukážu, keď voda vyschne najmä v dolnej časti mozaikovej dlažby,“ vyhlásil benátsky arcibiskup Francesco Moraglia.

„Boli sme len krok od apokalypsy,“ povedal inžinier zodpovedný za stav baziliky Pierpaolo Campostrini. Voda, ktorá vnútri siahala až do výšky 1,1 metra, spôsobila podľa neho škody na murive budovy a dostala sa aj do krypty. V bazilike hasiči postavili mobilné bariéry, aby voda neprenikla do kaplnky, kde sú umiestnené cykly obrazov znázorňujúce legendu o svätom Markovi.

Starosta Brugnaro vyzval na urýchlené spustenie vyše troch desaťročí budovaného projektu Mojžiš, systému podvodných bariér, ktoré majú mesto chrániť pred záplavami počas prílivu. Proti projektu v hodnote mnohých miliárd eur protestovali v minulosti ekológovia, podľa ktorých poškodí ekosystém Benátskej lagúny. Jeho výstavbu zdržali aj viaceré korupčné škandály. Guvernér Zaia pre televíziu SkyTG24 povedal, že systém Mojžiš je takmer hotový, nie je však isté, či by takým záplavám, aké tento týždeň postihli Benátky, dokázal zabrániť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #záplavy