Lídri BRICS podporili parížsku dohodu, odmietli vojenské riešenie v Sýrii

Lídri krajín združených v zoskupení BRICS - Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republiky - potvrdili vo štvrtok záväzok realizovať parížsku klimatickú dohodu a vyjadrili názor, že konflikt v Sýrii nemôže mať vojenské riešenie. Informovala o tom agentúra AP.

14.11.2019 21:26
BRICS Foto: ,
Zľava: Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa, čínsky prezident Si Ťin-pching (hore), indický premiér Naréndra Módí, ruský prezident Vladimir Putin a brazílsky prezident Jair Bolsonaro na stretnutí krajín BRICS v meste Brazília, 14. novembra 2019.
debata (15)

Vyhlásenie lídrov tejto pätice krajín na summite v Brazílii tiež zdôrazňuje ich odhodlanie posilniť multilateralizmus a ústrednú úlohu Organizácie Spojených národov (OSN) pri medzinárodných otázkach.

Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky líder Si Ťin-pching predtým osobitne vyzvali veľké rozvíjajúce sa ekonomiky, aby prevzali väčšiu rolu v multilaterálnych inštitúciách.

„Štáty BRICS by sa mali ujať vedúcej úlohy v OSN s väčšou iniciatívou,“ povedal Putin. „Mali by sme byť aktívnejší pri podpore mierovej agendy. Mali by sme spájať podobne zmýšľajúce krajiny pri riešení zásadných globálnych a regionálnych problémov,“ citovala ho AP.

Na výročnom stretnutí lídrov BRICS privítal brazílsky hostiteľ, prezident Jair Bolsonaro okrem Putina a Siho aj indického premiéra Naréndru Módího a juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu.

Účastníci summitu vo svojom vyhlásení podporili „územnú celistvosť“ Sýrie, ako aj tzv. dvojštátové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktoré by podľa nich umožnilo Izraelčanom a Palestínčanom spolunažívať v mieri.

Vyjadrili tiež „vážne znepokojenie“ nad možnosťou pretekov v zbrojení vo vesmíre s tým, že sú naliehavo potrebné rokovania o záväznom multilaterálnom rámci pre túto záležitosť. Vyhlásenie okrem toho apeluje na väčší vplyv rozvíjajúcich sa krajín v Medzinárodnom menovom fonde (MMF) a na reformu Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorá by zaručila jej efektívnosť vo svetle súčasných a budúcich výziev.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #BRICS #Parížska dohoda