Slovák si odsedí 6,5 roka. Z teroru ho neusvedčili

Slovák obžalovaný z terorizmu si má odsedieť za mrežami 6,5 roka. Súd v Prahe včera poslal Dominika Kobulnického, 26-ročného rodáka zo Šarišských Michalian, do väzenia za podporu a propagáciu teroristickej organizácie a všeobecné ohrozenie a rozhodol tiež o jeho vyhostení z Českej republiky.

15.11.2019 13:57 , aktualizované: 17:38
debata (8)

Žaloba za prípravu teroristického útoku navrhovala deväťročný trest. Podľa nej muž, ktorý doma pod svojou posteľou skladoval štyri kilogramy chemikálií na výrobu výbušnín, chystal v Prahe útok. To sa však podľa sudkyne Silvie Slepičkovej nepodarilo preukázať. Sám obžalovaný tvrdil, že sa chystal vyrobiť zábavnú pyrotechniku na silvestrovskú oslavu.

„Dospeli sme k jednoznačnému záveru, že podozrenie zložené z jednotlivých čriepkov je síce vysoké, ale pre uznanie viny tak, ako bolo uvedené v obžalobe, nestačí,“ citoval sudkyňu portál Lidovky. Kobulnického odsúdila za všeobecné ohrozenie, lebo chemikálie, ktoré skladoval v byte paneláka na sídlisku Stodůlky, sa mohli aj bez jeho pričinenia vznietiť alebo vybuchnúť.

Kobulnický, ktorý konvertoval na islam, obdivoval teroristické organizácie ako Islamský štát a Kaukazský emirát. Mal založený facebookový účet na meno Abdul Rahman, kde sa otvorene hlásil k džihádistom. „Obžalovaný sa mimoriadne obsiahlo zaujímal o radikálny islam, ktorý mu imponoval, bolo jasné, že ho fascinujú jeho bojovníci. Vyhľadával aj mimoriadne brutálne videá, a to opakovane,“ zdôvodnila verdikt sudkyňa Slepičková.

Obžalovaný odmietol, že by chystal v Prahe teroristický útok. „Takého zvráteného, odporného činu by som nebol schopný,“ citoval ho portál Novinky. „V minulosti som mal také plány a úmysly, v čase, keď som nebol ešte moslim,“ dodal. Časovač, ktorý sa u neho našiel a mal podľa obžaloby slúžiť na výrobu nástražného výbušného systému, mu údajne zostal ešte z čias, keď v roku 2015 plánoval útok na autobusovú stanicu v Prešove.

Štátny zástupca Martin Bílý sa proti rozsudku, ktorý ešte nie je právoplatný, nechystá odvolať. „Dôležité je najmä to, že súd označil osobu za radikálnu, vyznávajúcu džihádizmus v radikálnej podobe, ako aj že výbušniny sú nebezpečné a jeho konanie deliktné,“ citoval Bíleho portál iRozhlas

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Česko #Slovensko