Ostré náboje a slzotvorný plyn: V Iraku pokračujú nepokoje

Iracké bezpečnostné sily strieľali v piatok v centre hlavného mesta Bagdad ostrými nábojmi a granátmi so slzotvorným plynom do davu protivládnych demonštrantov. Pri konfrontáciách zomreli ďalší dvaja ľudia. Násilnosti pokračovali aj po výzve vplyvného šiitského duchovného na ukončenie bojov, píše agentúra AP.

15.11.2019 18:33
debata (15)

Irackí zdravotníci informovali, že počas bojov medzi vládnymi silami a opozičnými demonštrantami v oblasti Námestia oslobodenia (Mídán at-Tahrír) utrpelo zranenia ďalších 25 osôb. Za posledných 24 tam zomreli celkovo traja ľudia.

Ajatolláh Alí as-Sistání vo svojom týždennom kázaní zdôraznil svoju podporu demonštrantom a uviedol, že zatiaľ nedošlo k splneniu ani jednej z ich požiadaviek a prioritou by mala byť volebná reforma. Vyzval na nový volebný zákon, ktorý by obnovil dôveru verejnosti v systém a poskytol voličom príležitosť priviesť k moci „nové tváre“.

V Iraku prebiehajú od 1. októbra protesty proti zhoršovaniu životných podmienok, zvyšujúcej sa nezamestnanosti a korupcii, ktoré sa rozšírili do južných, prevažne šiitských provincií. Takmer všade sú sprevádzané násilím a nepokojmi.

Demonštranti požadujú odstúpenie vlády a usporiadanie predčasných parlamentných volieb. Počas protestov prišlo o život najmenej 330 ľudí vrátane demonštrantov a príslušníkov bezpečnostných síl. Zranených bolo asi 15 000 osôb.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Bagdad #protivládne nepokoje