Berlín bude mať prvú rozhlasovú stanicu vysielajúcu v arabčine

Nemecká metropola Berlín bude mať svoju prvú rozhlasovú stanicu vysielajúcu v arabčine. Podľa miestnej mediálnej rady to prispeje k rozmanitosti ponuky berlínskych rádií. V nemeckom hlavnom meste žijú arabsky hovoriaci obyvatelia pochádzajúci z vyše 20 krajín.

15.11.2019 20:20
debata (88)

Vysielanie novej rozhlasovej stanice s názvom Radio Arabica bude mať potenciál dostať sa k viac než 100 000 arabsky hovoriacim Berlínčanom. Mediálna rada pre Berlín a Brandenbursko (MABB) ohlásila udelenie prevádzkovej licencie stanici Radio Arabica vo štvrtok, uvádza verejnoprávny telerozhlas Deutsche Welle.

Program nového rádia sa bude venovať životu v Berlíne, kultúre, spravodajstvu, zábave a športu. Na jeho vlnách bude tiež zaznievať zmes arabskej ľudovej hudby a modernej populárnej hudby.

Predseda MABB Hansjürgen Rosenbauer ocenil rozšírenie „diverzity“ rozhlasovej ponuky v Berlíne. „Popri francúzskej, ruskej, tureckej, britskej a americkej rádio šou bude odteraz dostupné aj vysielanie pre arabskú populáciu,“ povedal.

V Berlíne žije arabské obyvateľstvo od 60. rokov 20. storočia, keď vtedajší Západný Berlín prizval Maročanov ako „pomocnú silu“ v rámci obnovy povojnovej ekonomiky. V 80. rokoch a začiatkom 90. rokov prišli do Nemecka Libanončania a Palestínčania, ktorí utekali pred libanonskou občianskou vojnou.

Ďalšiu arabsky hovoriacu populáciu priniesla do nemeckého hlavného mesta po roku 2000 vojna v Iraku a migračná vlna po roku 2015; išlo najmä o osoby z Iraku a Sýrie. Podľa štatistík z roku 2017 žije v Berlíne zhruba 133.000 ľudí arabského pôvodu z vyše 20 rozličných krajín, čo predstavuje približne štyri percentá z celkovej populácie spolkovej metropoly.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Berlín #arabčina #rozhlasová stanica