Na výročie revolúcie dostal Babiš zamatové ultimátum

Ak by to bola len pražská kaviareň, tak by musela byť obrovská. Státisíce Čechov neuposlúchli výzvy z Pražského hradu, aby rovnako ako ich hlava štátu venovali tridsiatemu výročiu nežnej revolúcie - či zamatovej, ako ju na západ od rieky Morava volajú - len tichú spomienku. Namiesto toho, "aby si doma zapálili sviečku, zaspomínali si, bilancovali a tešili sa", ako im radil hovorca prezidenta Miloša Zemana, vyrazili masy, porovnateľné s tými, ktoré si v novembri 1989 vyvzdorovali pád komunistického režimu, znova do ulíc.

17.11.2019 19:10
debata (33)
Štvrťmiliónová demonštrácia na Letnej v Prahe. Foto: Reuters, David W. Cerny
Štvrťmiliónová demonštrácia na Letnej v Prahe. Štvrťmiliónová demonštrácia na Letnej v Prahe.

Na Letenskej pláni, najväčšej voľnej ploche v českej metropole, sa už v predvečer výročia zišlo vyše štvrť milióna ľudí. V nedeľu oslavy pokračovali stovkami podujatí po celej republike.

Organizátorom sobotňajšej masovej demonštrácie na Letnej bol spolok Milión chvíľok pre demokraciu, ktorý na rovnakom mieste už v júni usporiadal najväčšie verejné zhromaždenie v Česku od roku 1989. Pred piatimi mesiacmi na akciu za nezávislosť súdnictva a proti premiérovi a šéfovi hnutia ANO Andrejovi Babišovi a jeho ministerke spravodlivosti Marii Benešovej dorazilo podľa odhadu polície asi 200-tisíc ľudí, kým operátor T-Mobile účasť vyčíslil na 283-tisíc. Včera bolo na Letnej podľa polície štvrť milióna osôb, organizátori počet účastníkov odhadli až na 300-tisíc a údaje T-Mobile hovoria asi o 257-tisíc osobách.

Žlté vesty nie sú vzor

Rovnako ako v júni aj teraz sa masové zhromaždenie zaobišlo bez akýchkoľvek násilných incidentov. Publicista Petr Dudek to dal do kontrastu s hnutím žltých viest vo Francúzsku, kde v rovnaký deň, na prvé výročie začiatku protestov, sa demonštrácie znova zvrhli na násilnosti, pri ktorých polícia zatkla vyše 250 osôb. „Celá demonštrácia sa mi javí ako nežná, zamatová. Keby sa organizátori pozreli na to, ako vyzerajú demonštrácie proti vláde napríklad vo Francúzsku, videli by niečo úplne iné,“ povedal pre Českú televíziu. Milión chvíľok sa podľa Dudka ani nechce priblížiť štýlu hnutia žltých viest. "Ale keď chcete robiť demonštrácie proti vláde, musíte zvážiť určitú taktiku. Táto je neagresívna. Možno je to dobre. Ale keď sa bavíme o tom, či tá demonštrácia je na niečo, alebo nie, potom si myslím, že tak, ako je poňatá, ťažko môže byť efektívnejšia, ostrejšia, ťažko môžu byť tie vyhlásenia bojovnejšie,“ do­dal.

Aj ultimátum, ktoré účastníci demonštrácie dali premiérovi Babišovi, vyznieva pomerne zamatovo. Vyzvali ho, aby do konca roka úplne prerušil väzby so svojimi firmami a médiami, ktoré formálne vložil do zvereneckého fondu, a aby odvolal ministerku spravodlivosti Mariu Benešovú. V opačnom prípade má z čela vlády odstúpiť. A čo čaká Babiša, ak podmienky nesplní? V takom prípade vraj spolok zvolá ďalšie, už „oveľa kreatívnejšie“ demonštrácie.

Štyri červené línie

Hlavný organizátor protestov Mikuláš Minář označil justíciu, médiá, konflikt záujmov a prezidentskú milosť za štyri neprekročiteľné čiary. "Ak sa politici pokúsia ovládnuť justíciu, napríklad odvolaním najvyššieho štátneho zástupcu, pôjdeme do ulíc. Ak sa politici pokúsia ovládnuť verejnoprávne médiá, pôjdeme do ulíc. Ak by premiérov konflikt záujmov vážne poškodil Česko, napríklad by sme prišli o veľké peniaze z EÚ, pôjdeme do ulíc. A ak by prezident republiky zneužil svoju právomoc a napríklad by udelil premiérovi prezidentskú milosť len preto, že je to jeho spojenec, tak pôjdeme do ulíc,“ vyhlásil Minář na demonštrácii, ktorú viaceré české médiá vysielali naživo.

Podľa politológa Tomáša Lebedu dosah obrej demonštrácia je síce obmedzený, ale nie zanedbateľný. „Zjavne nemôžeme očakávať nejaký priamy dosah, napríklad demisiu. Ale nazdávam sa, že taký tlak občianskej spoločnosti povedie k tomu, že ju chtiac-nechtiac tí kritizovaní aktéri budú brať na vedomie. A hlavne budú mať obavu z toho, že už skutočne proti nim nestojí spoločnosť apatická, ale spoločnosť, ktorá sa dokáže zmobilizovať,“ povedal pre portál iRozhlas.

Vo výzve, aby a ľudia politicky angažovali, vidí posun aj politológ Jiří Pehe. „Keby sa spomedzi tých demonštrujúcich stotisíc angažovalo, zmenilo by to pomery v tejto krajine,“ povedal Pehe pre Český rozhlas Plus.

Premiér nerozumie, prezident bagatelizuje

Demonštráciu, ktorej ostrie bolo namierené proti Babišovi a Zemanovi, premiér označil za nepochopiteľnú. Prezident ju zase bagatelizoval. Obaja za hlavnú vymoženosť novembra 1989 označili slobodné voľby, ktorých výsledok by sa podľa nich mal rešpektovať. Rečníci z tribúny na Letnej pritom opakovane zdôraznili, že nespochybňujú výsledky volieb, ale protestujú proti zneužívaniu moci tými, ktorí voľby vyhrali.

„Ja konkrétne túto demonštráciu nechápem, nerozumiem tým absolútne nepravdivým dôvodom a zdá sa mi, že organizátori len využívajú atmosféru výročia 17. novembra,“ citoval predsedu vlády portál iDNES, ktorý s viacerými ďalšími médiami patrí pod zverenecký fond druhého najbohatšieho miliardára Česka. Krajina by podľa neho mala skôr oslavovať, a to spoločne. "To čo Česká republika dokázala, akú cestu jej občania prešli, a hlavne to, akú skvelú budúcnosť majú pred sebou. Oslavovať práve to, že máme slobodu a demokraciu,“ dodal.

Zeman počet demonštrantov porovnal s počtom svojich a premiérových voličov. „Andrej Babiš mal vo voľbách 1,5 milióna hlasov a ja som mal 2,85 milióna hlasov. Proti tomu je účasť na Letnej nepatrný zlomok,“ povedal v rozhovore pre portál Parlamentní Listy.

Kým prezident po sobotňajšej návšteve Bratislavy strávil nedeľu doma a na žiadnych oslavách sa nezúčastnil, premiér sa stretnutiu zo svojimi odporcami nevyhol. Keď krátko po siedmej ráno prišiel položiť kvety k pamätníku na Národnej triede, privítalo ho skandovanie: „Hanba, ŠtB!“ Na demonštrantov nereagoval. Pre portál Novinky však vzápätí povedal: „Tí ľudia žijú v lžiach. Čo sa týka ŠtB, tak som trikrát vyhral súd. A vyhrám ho znova, pretože som skrátka nespolupracoval.“

Premiér Andrej Babiš s kravatou so slovenskou... Foto: SITA/AP, Michaela Rihova
Premiér Andrej Babiš Premiér Andrej Babiš s kravatou so slovenskou trikolórou kladie kvety k pamätníku na Národnej triede. Neskôr viazanku vymenil za inú s českým poradím farieb: bielo-červeno-modrú.

Podľa archívnych dokumentov bol Babiš od roku 1982 pod krycím menom Bureš tajným spolupracovníkom komunistickej Štátnej bezpečnosti. On sám to popiera. Nižšie súdy na Slovensku mu najskôr dali za pravdu, po zásahu Ústavného súdu ale jeho žalobu, že je neoprávnene evidovaný ako agent, zamietli. Český premiér sa teraz snaží zvrátiť rozhodnutie slovenských súdov prostredníctvom ústavnej sťažnosti.

Kým k spolupráci s ŠtB sa Babiš nehlási, svoje niekdajšie členstvo v komunistickej strane dnes sám spomenul. V prejave na slávnostnom zhromaždení, na ktorom sa v českom Národnom múzeu zúčastnili aj premiéri Slovenska, Maďarska a Poľska, predseda českej vlády vyzdvihol odvahu Václava Havla ako disidenta i lídra revolučných zmien a priznal, že on sám sa proti režimu nebúril. „Ako iste viete, ja som bol členom komunistickej strany. Nie som na to pyšný. Ako som veľakrát povedal, nebol som v tých časoch taký statočný a angažovaný ako Havel,“ citoval ho portál iRozhlas.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ANO