Zákaz nosenia masiek počas demonštrácií v Hongkongu je podľa súdu "neústavný"

Vládou nariadený zákaz nosenia tvárových masiek počas demonštrácií v Hongkongu, zameraný na potlačenie mesiace trvajúcich nepokojov, je neústavný. Rozhodol o tom najvyšší súd tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny, informovala agentúra AFP.

18.11.2019 07:23
Hong Kong / protest / demonštrant / Foto: ,
Demonštrant v uliciach Hongkongu, 18. novembra 2019
debata (17)

„Obmedzenia, ktoré uvaľuje na základné práva…zachádzajú ďalej, než je primerane potrebné…a preto nespĺňajú kritérium úmernosti,“ uviedol súd v tlačovom oznámení.

Zákaz nosenia masiek počas demonštrácií, ktorý mal zabrániť účastníkom skrývať svoju totožnosť, vstúpil do platnosti v októbri, keď propekinská správkyňa Hongkongu Carrie Lamová využila po prvý raz za vyše 50 rokov legislatívu ešte z koloniálneho obdobia.

Účinok opatrenia bol však do značnej miery symbolický. Demonštranti, z ktorých väčšina nosí masky, sa naďalej dostávajú do často násilných zrážok s políciou, keď presadzujú svoje požiadavky väčšej demokracie pre Hongkong, ako aj nezávislé vyšetrovanie obvinení z policajnej brutality.

Masové protesty v Hongkongu sa začali 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať do pevninskej Číny. Teraz sa protesty týkajú najmä zasahovania Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu, ktorý je založený na hesle „jedna krajina, dva systémy“.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #maska #Hong Kong