Trump posvätil židovské osady

Rešpektujú Spojené štáty realitu, ale nie medzinárodné právo? Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo ohlásil zmenu postoja k židovským osadám na Izraelom okupovaných palestínskych územiach. Amerika ich už nebude považovať za nelegálne z hľadiska medzinárodného práva. Šéf diplomacie Spojených štátov tvrdí, že tento krok rešpektuje súčasnú realitu a vraj prispeje k mieru.

19.11.2019 06:28 , aktualizované: 18:53
izraelská hraničná polícia jordán Foto: ,
Izraelská hraničná polícia na západnom brehu Jordánu počas demonštrácie proti búraniu nedostavaných palestínskych domov blízko Hebronu.
debata (21)

"Založenie izraelských civilných osád samo osebe nie je porušením medzinárodného práva,“ uviedol v utorok pre médiá Pompeo.

Palestínsky mierový vyjednávač Saíb Irikát podľa BBC označil rozhodnutie vlády Donalda Trumpa za presadzovanie zákona džungle. "Izraelské koloniálne osady na okupovaných palestínskych územiach vrátane východného Jeruzalemu sú nelegálne z hľadiska medzinárodného práva a predstavujú vojnové zločiny,“ vyhlásil Irikát.

Menšinový pohľad

Predchádzajúce americké vlády mali odlišné pohľady na izraelsko-palestínske vzťahy. BBC pripomenula, že za demokratického prezidenta Jimmyho Cartera v roku 1978 ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že budovanie osád nie je zlučiteľné s medzinárodným právom. V roku 1981, naopak, republikánsky šéf Bieleho domu Ronald Reagan vyhlásil, že činnosť osadníkov nevyhnutne nepokladá za nelegálnu.

"Hoci do istej miery panujú nezhody, či sú osady na okupovaných územiach v nesúlade s medzinárodným právom, Pompeo sa opiera o menšinové pohľady, ktoré podporujú politiku Trumpovej vlády týkajúcu sa Izraela. Ignoruje jednoznačnú prevahu názorov, ktoré hovoria, že osady sú nelegálne,“ uviedol pre Pravdu James Lutz, expert na Blízky východ z Purdueovej univerzity vo Fort Wayne v štáte Indiana. "Rozhodnutie izraelského najvyššieho súdu koncom 70. rokov naznačuje, že takéto osídlenie možno povoliť len ako dočasné opatrenie, ktoré je potrebné na obranu krajiny, nie na permanentnú okupáciu. Vyhlásenie Trumpovej vlády je príkladom vymyslenej pravdy, ktorá sa príliš neopiera o fakty,“ tvrdí Lutz.

Väčšina izraelskej politickej scény kroky Washingtonu privítala. Premiér Benjamin Netanjahu sa okamžite vybral na návštevu jednej z osád. "Priznám sa, že som veľmi dojatý,“ citovala agentúra Reuters vyjadrenie izraelského predsedu vlády.

S krokmi Bieleho domu súhlasí aj hlavný Netanjahuov politický rival Benny Ganz. Jeho centristická Modrá a biela koalícia sa po septembrových voľbách snaží vytvoriť vládu, ale zajtra má na to posledný deň.

Izrael vojensky ovládol západný breh Jordánu a východný Jeruzalem v šesťdňovej vojne v roku 1967. Podľa agentúry AP v týchto dvoch oblastiach, ktoré Palestínčania pokladajú za súčasť svojho štátu, dnes žije okolo 700-tisíc izraelských osadníkov.

Trumpove činy

Trumpova vláda od svojho nástupu už vyhlásila Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a dala zelenú oficiálnej anexii Golanských výšin. Zároveň však hovorí o mierovom pláne storočia. Riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu má na starosti Trumpov zať Jared Kushner.

"Všetky aktivity týkajúce sa osídlenia sú na základe medzinárodného práva nezákonné a podkopávajú životaschopnosť riešenia založeného na existencii dvoch štátov a šance na trvalý mier, ako potvrdzuje aj rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN číslo 2 334,“ uviedla vo vyhlásení šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová.

Podľa odborníčky na izraelskú politiku Karen Petersenovej sa dá povedať, že je do značnej miery nepodstatné, či uznanie súčasného stavu v súvislosti s osadami nejako prispeje, alebo podkope šance na riešenie existujúcich problémov.

"Palestínčania musia odmietnuť pokusy o zničenie Izraela ako domova pre židovských ľudí a musia súhlasiť, že budú spolu žiť v relatívnom mieri. Bez toho sa nedá dosiahnuť politické riešenie. Čím dlhšie to trvá, tým ľahšie sa rozširujú izraelské osídlenia na sporných územiach,“ tvrdí politologička Petersenová zo Štátnej univerzity v strednom Tennessee.

"Keby aj osady neboli nelegálne, neexistujú dôkazy, ktoré by svedčili o tom, že americké rešpektovanie existujúcej situácie by nejakým spôsobom mohlo prispieť k mieru. Vyhlásenie Pompea rokovania len sťaží. Predchádzajúce vlády USA boli bezpochyby naklonené Izraelu, ale dokázali ho tlačiť aspoň do nejakých ústupkov. Spojené štáty sú v podstate jedinou krajinou, ktorá je toho schopná. Prezident Trump však naznačuje, že je v zásade ochotný akceptovať všetko, čo Izrael chce,“ uviedol Lutz.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #židovské osady