Dostane maltský Andruskó milosť?

Vo vyšetrovaní vraždy maltskej novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej sa črtá zlom. Vyše dva roky po úkladnej vražde maltská polícia zadržala muža, ktorý bol podľa všetkého spojkou medzi objednávateľom a páchateľmi vraždy. Podobne ako Zoltán Andruskó pri vyšetrovaní vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej aj zadržaný maltský muž je ochotný s políciou spolupracovať. Výmenou za to žiada prezidentskú milosť. Istú ju zatiaľ nemá.

19.11.2019 18:01
debata (10)
Pred budovou súdu vo Vallette si ľudia pred... Foto: Reuters, Darrin Zammit Lupi
malta vražda novinárka Daphne Caruanaová Galiziová Pred budovou súdu vo Vallette si ľudia pred rokom pripomínali vraždu novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej.

O zadržaní muža, ktorý je podozrivý zo sprostredkovania vraždy maltskej novinárky, informovala agentúra Reuters. Podľa denníka Times of Malta polícia ho zatkla pred týždňom pri spoločnej operácii s Interpolom zameranej proti praniu špinavých peňazí. Ide o taxikára Melvina Theumu, ktorý bol predtým zapletený do úžerníctva. Pri vypočúvaní sa priznal, že sprostredkoval kontakt medzi objednávateľom vraždy novinárky a vykonávateľmi. Polícii ponúkol, že bude plne spolupracovať. Prezradenie mien vrátane tých, ktorí zaobstarali výbušné zariadenie, podmieňuje udelením milosti.

Polícia predpokladá, že do vraždy bol zapojený ešte najmenej jeden alebo dvaja ľudia. Po zatknutí Theumu boli zhabané aj viaceré elektronické zariadenia, ktoré pomáha analyzovať Europol, čo by mohlo viesť k získaniu ďalších dôkazov.

Investigatívna 53-ročná novinárka, ktorá na svojom blogu písala o korupcii vo vládnych a v podnikateľských kruhoch, zomrela v októbri 2017 po výbuchu bomby v jej aute pred domom, kde bývala. Z nastraženia bomby boli obžalovaní traja muži. Strojca vraždy však stále nie je známy. Výpoveď Theumu môže byť kľúčová a priniesť zásadný posun vo vyšetrovaní. Theuma chce informácie poskytnúť až po tom, čo bude udelenie milosti isté, pričom milosť sa má týkať všetkých jeho doterajších trestných činov. Vyšetrovateľom podľa médií povedal, že sa obáva o svoju bezpečnosť, ak bude odsúdený na trest väzenia.

Premiér Joseph Muscat udelenie milosti nevylučuje, ale tiež si stanovil podmienky. Odporúčanie na milosť dá až vtedy, keď podozrivý bude vypovedať pred súdom a jeho svedectvo bude viesť k usvedčeniu objednávateľa vraždy. „Hovoril som s vyšetrovateľmi a generálnym prokurátorom a zhodli sme sa, že nemôžeme dať všeobecnú imunitu, keď nie je známy rozsah svedectva, ktoré môže poskytnúť,“ vyhlásil. Udelenie milosti nevylúčil. „Dal som mandát generálnemu prokurátorovi, aby rokoval s právnymi zástupcami tohto muža o prijatí bezprecedentného kroku,“ dodal Muscat.

Pre pomalosť vo vyšetrovaní vraždy sa Malta už dávnejšie stala terčom kritiky. Špeciálny spravodajca Rady Európy Pieter Omtzigt pri nedávnom druhom výročí od vraždy pre denník Guardian vymenoval viacero pochybení, ktoré mohli viesť k tomu, že strojca vraždy stále nebol dolapený. Na muža, ktorý bol zrejme spojkou medzi objednávateľom a vykonávateľmi, upozornil jeden z troch obvinených z nastraženia bomby. Omtzigt okrem iného kritizoval neochotu konať na základe jeho informácií.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Malta #vražda novinára