Princ Andrew sa vzdal svojich oficiálnych povinností

Britský princ Andrew v stredu vyhlásil, že sa vzdáva plnenia svojich oficiálnych povinností. Príslušný súhlas mu udelila kráľovná Alžbeta II.

20.11.2019 23:38 , aktualizované: 22.11.2019 08:53
Princ Andrew na archívnom zábere. Foto: ,
Princ Andrew na archívnom zábere.
debata (15)

Prostredný syn britskej kráľovnej Alžbety II. sa verejnosti stratí z očí. Princ Andrew, namočený do škandálu so sexuálnym zneužívaním mladistvých dievčat, požiadal svoju matku, aby ho dočasne zbavila verejných povinností. Panovníčka mu vyhovela, čím prišiel aj o ročnú rentu vo výške štvrť milióna libier, ktorú poberal z peňazí daňových poplatníkov. Tento bezprecedentný krok v britských médiách zatienil aj vrcholiacu predvolebnú kampaň a blížiaci sa termín brexitu.

Vojvoda z Yorku doplatil na svoje niekdajšie styky s americkým finančníkom Jeffreym Epsteinom. Čelí totiž obvineniam, že sa zapojil do zneužívania neplnoletých sexuálnych otrokýň, ktoré svojim priateľom ponúkal newyorský miliardár. Ten v auguste spáchal samovraždu vo väzení, kde čakal na súdny proces. Jedna z Epsteinových obetí Virginia Giuffreová pred súdom uviedla, že bola donútená k pohlavnému styku s viacerými vplyvnými mužmi vrátane princa Andrewa. V rozhovore pre BBC, v ktorom sa minulý víkend k škandálu prvý raz pred kamerami vyjadril, vojvoda z Yorku tvrdil, že si nijaké stretnutie s Guiffreovou nepamätá. Interview, ktoré malo napraviť pošramotenú povesť princa, sa však skončilo PR katastrofou. Andrew vystupoval nepresvedčivo, necitlivo až arogantne a neprejavil ani patričný súcit s Epsteinovými obeťami. „Očakával som vykoľajenie vlaku,“ glosoval ho na twitteri expert na kráľovskú rodinu Charlie Procto, „ale toto bola hrôza na úrovni lietadla, ktoré narazilo do ropného tankera, spôsobilo cunami a jadrovú explóziu.“

Viacero sponzorov pod dojmom princovho škandálu demonštratívne skončilo spoluprácu s projektmi, ktoré zaštiťuje. Princ Andrew si v stredu uvedomil, že jeho situácia je neudržateľná. Britské médiá tvrdia, že krok do ústrania spravil pod tlakom kráľovnej a svojho staršieho brata Charlesa. Prvý v línii čakateľov na trón podľa večerníka Evening Standard, odvolávajúceho sa na zdroj z Buckinghamského paláca, volal matke z Nového Zélandu, kde je práve na návšteve, a povedal jej: „Toto nie je o osobách, toto je o samotnej inštitúcii monarchie.“ Aj kráľovský životopisec Robert Lacey si myslí, že Andrew bol na stiahnutie sa donútený. „Nik si nemôže myslieť, že to urobil z vlastnej slobodnej vôle,“ povedal pre denník Times.

Vyhlásenie vojvodu z Yorku, osmičky v nástupníckej línii, vyznelo neobyčajne kajúcne. „V priebehu posledných dní mi začalo byť jasné, že okolnosti súvisiace s mojimi niekdajšími stykmi s Jeffreym Epsteinom sa stali výraznou komplikáciou pre prácu mojej rodiny a dôležitou prácou mnohých organizácií a charít, ktoré s hrdosťou podporujem,“ uviedol 59-ročný princ. „Požiadal som preto jej veličenstvo, či môžem na dohľadný čas zanechať verejné povinnosti, a ona na to udelila povolenie,“ dodal.

Britské médiá tento krok označili za extrémne nezvyčajný, aký nemá v modernej histórii britskej monarchie obdobu. Hoci sa v Andrewovom vyhlásení píše o „dohľadnej budúcnosti, podľa viacerých pozorovateľov si len ťažko možno predstaviť princov návrat do verejného života. "Členovia kráľovskej rodiny pri vydávaní vyhlásení volia dôkladne svoje slová. Pod ,‚dohľadným časom‘ rozumejte ,navždy',“ poznamenal na twitteri bývalý spravodajca BBC pre dianie okolo kráľovského dvora Peter Hunt.

Princ Andrew na rozdiel od predchádzajúcich vyjadrení k škandálu okolo Epsteina vo vyhlásení oznamujúcom odchod z verejného života pripustil, že svoj vzťah s Epsteinom „jednoznačne ľutuje“ a že cíti hlbokú sústrasť so všetkými osobami, ktoré tento prípad zasiahol. Dodal, že je pripravený úradom pomáhať pri vyšetrovaní údajných sexuálnych zločinov.

Kto bol Jeffrey Epstein

Americký finančník a miliardár, obvinený z obchodu so sexom a zo zločinného sprisahania. V auguste vo veku 66 rokov spáchal samovraždu v newyorskom väzení, kde čakal na začiatok súdneho procesu.
Epstein podľa obžaloby v rokoch 2002 až 2005 vo svojich rezidenciách platil za sexuálne služby desiatkam neplnoletých dievčat. Niektoré z nich mali len 14 rokov. Čelil aj obvineniam zo znásilnenia.
Súkromným lietadlom, prezývaným Lolita Express, prepravoval prominentných hostí vrátane bývalého prezidenta USA Billa Clintona či princa Andrewa. Svojich hostí pozýval aj na karibský ostrov Little St. James, kde organizoval orgie.
Prvý raz bol odsúdený v roku 2008. Epsteinov druhý prípad, oveľa závažnejší ako prvý, bol v lete po jeho smrti odložený; prokuratúra teraz pokračuje vo vyšetrovaní v snahe nájsť jeho komplicov.

Epsteinove obete žiadajú, aby princ Andrew zodpovedal otázky amerických orgánov činných v trestnom konaní, ktoré prípad aj po smrti finančníka prešetrujú v snahe odhaliť jeho komplicov. Žalobkyňa Lisa Bloomová, ktorá zastupuje päť Epsteinových otrokýň, už signalizovala, že chce dosiahnuť, aby princa predvolali na výsluch do USA. Virginia Giuffreová, ktorá tvrdí, že ju Andrew opakovane zneužil keď mala 17 rokov, trvá na tom, aby sa princ zodpovedal za svoje činy. „Princ Andrew má ísť do väzenia,“ povedala pre televízny program 60 Minutes. „Na mojom tele nebolo jediné miesto, ktoré by nebolo zneužité,“ dodala.

Giuffreová, za slobodna Robertsová, dnes 35-ročná matka troch detí žijúca v Austrálii, tvrdí, že jej stretnutia s princom sa konali v Londýne, New Yorku a na súkromnom ostrove v Karibiku, kde ju Epstein v rokoch 1999 až 2002 „držal ako sexuálnu otrokyňu“. Pre televíziu NBC News Giuffreová povedala, že k princovi Amndrewovi ju doviedla Epsteinova blízka priateľka Ghislaine Maxwellová, dcéra známeho mediálneho magnáta, ktorá pôsobila ako dohadzovačka tohto sexuálneho predátora. Maxwellová objavila Guiffreovú, keď dievča pracovalo ako šatniarka vo floridskom komplexe Mar-a-Lago patriacom Donaldovi Trumpovi. Maxwellová údajne v Londýne Guiffreovej nariadila, aby pre "princa Andrewa urobila to, čo robieva Epsteinovi“. "Nemohla som uveriť, že je do toho zapletený aj člen kráľovskej rodiny,“ dodala.

Úryvok zo sobotňajšieho rozhovoru pre BBC

BBC: „Ľutujete svoje priateľstvo s Epsteinom?
Princ Andrew: "Nie, pretože ľudia, ktorých som stretol, a príležitosti, ku ktorým som sa dostal vďaka nemu alebo prostredníctvom neho, boli veľmi užitočné.“
BBC: „Cítite vinu, ľútosť alebo hanbu pre svoje správanie alebo priateľstvo s Epsteinom?“
Princ Andrew: „Bolo to zlé rozhodnutie stretnúť sa s ním v roku 2010. A či ľutujem to, že sa správal nevhodne? Áno.“
BBC: „Nevhodne? Bol to sexuálny delikvent.“
Princ Andrew: „Áno, ospravedlňujem sa, len som zdvorilý, myslím to v tom zmysle, že bol sexuálny delikvent.“
BBC: „Napriek tomu ste uňho zostali (v Epsteinovom newyorskom sídle, kde Andrew strávil niekoľko dní v roku 2010, teda už po Epsteinovom prepustení z väzenia).“
Princ Andrew: „Bolo to pohodlné. Chcel som sa poučiť o svete medzinárodného obchodu.“

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #princ Andrew #Jeffrey Epstein