Osemnásť teroristov prišlo o život pri zásahu polície v Burkina Faso

Úrady v africkej krajine Burkina Faso oznámili, že 18 teroristov prišlo o život pri pokuse o útok na policajnú základňu v severnej časti krajiny, informovala agentúra AFP.

21.11.2019 07:58
debata (5)

Útočníkov sa podľa vyhlásenia polície podarilo odraziť vďaka pohotovej reakcii. Pri zásahu prišiel o život jeden policajt a ďalší siedmi utrpeli zranenia. Armáda Burkiny Faso uviedla, že minulý týždeň v dvoch operáciách na severe krajiny zabila 32 „teroristov“.

Západoafrická Burkina Faso bola až do roku 2015 ušetrená násilností, aké zasiahli Mali a potom aj Niger, s ktorými susedí na severe. Džihádisti, napojení na teroristickú sieť al-Káida či na Islamský štát, však po roku 2015 začali prenikať do severných oblastí Burkiny Faso a potom ohrozovať aj južné a západné hranice tejto vnútrozemskej krajiny.

V útokoch s použitím partizánskej taktiky boja, pri výbuchoch nastražených cestných mín a samovražedných atentátoch prišlo odvtedy o život takmer 600 ľudí. Aktivisti však uvádzajú vyšší počet obetí – do tisíc, pričom upozorňujú, že takéto útoky sú v Burkine Faso prakticky na dennom poriadku.

Armádne a bezpečnostné sily Burkiny Faso majú zlý výstroj a nedostatočný výcvik a už v minulosti preukázali, že nedokážu zastaviť rastúce násilie. V Burkine Faso je dislokovaných aj 200 francúzskych vojakov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #polícia #Burkina Faso