Slovom roka 2019 je podľa Oxfordského slovníka výraz 'klimatické ťažkosti'

Britské vydavateľstvo Oxford Dictionaries vyhlásilo frázu "klimatické ťažkosti" (climate emergency) za svoje slovo roka. Víťazné slovné spojenie tak porazilo ďalšie výrazy súvisiace s klimatickou tematikou ako "klimatická kríza" (climate crisis), "eko-úzkosť" (eco-anxiety) či "pocit hanby z lietania" (flight shame).

21.11.2019 09:53
debata (8)

Ofordský slovník definuje víťaznú frázu ako „situáciu, ktorá si vyžaduje neodkladné konanie s cieľom znížiť alebo zastaviť klimatické zmeny a predísť potenciálne neodvrátiteľnému poškodeniu životného prostredia, ktoré z toho vyplýva“.

Výraz bol zvolený preto, že odráža „mravný základ, náladu alebo predmet záujmu“ roku 2019 s „trvalým potenciálom ako termín kultúrneho významu“, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

„Náš výskum odhaľuje preukázateľný nárast výskytu daných výrazov, ktoré ľudia používajú v bežnej reči na vyjadrovanie informácií a myšlienok týkajúcich sa klímy,“ uvádza sa vo vyhlásení Oxford Dictionaries.

Údaje z korpusu Oxfordského slovníka angličtiny (OEC) ukazujú, že predmetný výraz vzišiel z relatívnej nezrozumiteľnosti a postupne sa stal jedným z najvýznačnejších a najdiskutovanejších termínov roka.

Jazyk súvisiaci s klímou a životným prostredím dominoval aj na užšom zozname tohto britského vydavateľstva s výrazmi ako „vymretie“ (extinction), „čistá nulová spotreba“ (net-zero) alebo „rastlinná báza“ (plant-based).

Konkurenčný slovník Collins English Dictionary predtým vyhlásil za svoje slovo roka výraz „klimatický štrajk“ (climate strike), tvrdiac, že jeho odborníci na slovnú zásobu zaznamenali stonásobný nárast v jeho používaní v roku 2019.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #slovo roka #klimatická kríza #Oxfordský slovník