Izraelského premiéra Netanjahua obžalovali z podvodu a úplatkárstva

Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua obžalovali vo štvrtok z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie izraelského ministerstva spravodlivosti. Netanjahua obžaloval izraelský generálny prokurátor Avichaj Mandelblit.

21.11.2019 18:16 , aktualizované: 20:40
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (13)

Netanjahu akékoľvek previnenie odmieta a hovorí o „honbe na čarodejnice“, ktorá zasahuje jeho i jeho rodinu. Netanjahu dnes v televíznom prejave prirovnal obvinenia svojej osoby z korupcie k pokusu o prevrat a odmietol, že by sa dopustil niečoho nezákonného. Zároveň vyhlásil, že Izrael povedie aj naďalej a že chce vyšetrovať svojich vyšetrovateľov.

„Nešlo im o pravdu, išli po mne,“ vyhlásil o vyšetrovaní Netanjahu. „Venoval som svoj život štátu … Bojoval som za neho, zranil som sa pre neho a som na to hrdý. Dnes je ale smutný deň. Človek by musel byť slepý, aby nevidel, že v právnom systéme je niečo zle,“ dodal .

Za „smutný deň“ označil izraelský generálny prokurátor Avichaj Mandelblit svoje štvrtkové rozhodnutie obžalovať premiéra Netanjahua z korupcie, je však založené iba na právnych dôkazoch.

Podľa agentúry AP Mandelblit na tlačovej konferencii odmietol tvrdenia, že obžaloba je politicky motivovaná. Zároveň kritizoval nátlak zo strany Netanjahuových podporovateľov i oponentov, snažiacich sa ovplyvniť jeho rozhodnutie, ku ktorému dospel po mesiacoch rozvažovania.

„Deň, keď sa generálny prokurátor rozhodne podať obžalobu na úradujúceho premiéra za závažné trestné činy korupcie, je ťažkým a smutným dňom… pre izraelskú verejnosť a osobne pre mňa,“ povedal prokurátor.

Je to po prvý raz, čo je úradujúci izraelský premiér obžalovaný z trestného činu.

Netanjahu čelí žalobe v troch od seba nezávislých prípadoch známych ako Kauza 1000, 2000 a 4000, ale vyšetrovaný je aj v prípade známom ako Kauza 3000.

Ako najzávažnejšia sa podľa agentúry DPA javí Kauza 4000, v ktorej je izraelský premiér podozrivý, že výmenou za protislužby podporoval regulačné opatrenia výhodné pre telekomunikačný gigant Bezeq, prijímal dary od bohatých podnikateľov a nezákonnými prostriedkami sa snažil o zlepšenie svojho imidžu v izraelskej tlači.

V Kauze 2000 čelí Netanjahu podozreniu, že uzavrel dohodu s Arnonom Mozesom, vydavateľom denníka Jediot achronot, podľa ktorej sa mal pričiniť o „pribrzdenie“ rastu konkurenčného denníka Jisrael ha-jom. Podľa polície mnohé nasvedčuje tomu, že Mozes ponúkol Netanjahuovi za poskytnutú pomoc finančnú odmenu.

V kauze 1000 je Netanjahu podozrivý, že prijímal dary od zámožných podnikateľov výmenou za služby v obchodnej aj súkromnej sfére.

Podozrenia z korupcie voči Netanjahuovi sa objavili aj v minulosti, avšak izraelský premiér sa ešte nikdy neocitol pred súdom, pripomenula agentúra APA.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Izrael #Benjamin Netanjahu #úplatkárstvo