USA zvažujú vyslanie vojakov na Blízky východ, príčinou sú vzťahy s Iránom

Americké ministerstvo obrany zvažuje možnosť dodatočného vyslania 5000 - 7000 vojakov na Blízky východ, aby čelili hrozbám, ktoré v tomto regióne predstavuje Irán. V noci na piatok to uviedla televízia CNN.

06.12.2019 07:25 , aktualizované: 07:55
debata (30)

Ako informovala agentúra AFP, zástupca ministra obrany pre politické záležitosti John Rood vo svojom nedávnom vystúpení pred Kongresom vyhlásil, že Spojené štáty „sledujú správanie Iránu so znepokojením“. Dodal, že Spojené štáty majú schopnosť dynamicky upravovať početnosť a zloženie svojich síl v regióne.

Nemenovaný predstaviteľ vlády USA v rozhovore pre AFP pod podmienkou zachovania anonymity uviedol, že minister obrany Mark Esper zvažuje plány na presun od 5000 do 7000 vojakov na Blízky východ.

Zdroj neuviedol, kam budú jednotky vyslané alebo v akom časovom rámci k tomu dôjde. Dodal, že ich vyslanie a rozmiestnenie sa zvažuje v súvislosti s útokmi iránskych skupín na americké záujmy v oblasti.

Rood i Esper popreli správy denníka The Wall Street Journal, že sa rozhoduje o vyslaní 14-tisíc vojakov.

Napätie vo vzťahoch medzi Iránom a USA vzrástlo, odkedy prezident USA Donald Trump vlani odstúpil od jadrovej zmluvy uzavretej medzi Iránom a mocnosťami v roku 2015 a uvalil na Irán sankcie.

Spojené štáty sú tiež znepokojené prudkým nárastom útokov na vojenské základne v Iraku, kde účastníci demonštrácií vyvolaných nespokojnosťou so stavom miestnej ekonomiky kritizujú aj iránsky režim a jeho ohromujúci vplyv v Iráne, kde sa väčšina ľudí hlási k šiitskej vetve islamu.

Irán odmieta kritiku vyslancov západných krajín

Irán vyjadril rozhorčenie nad listom, ktorým veľvyslanci Británie, Francúzska a Nemecka upozorňujú Bezpečnostnú radu OSN, že aktivity Iránu zamerané na vývoj balistických striel schopných niesť jadrové zbrane sú proti rezolúcii OSN vyzývajúcej Teherán, aby nepodnikal činnosti súvisiace s takýmito raketami. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Veľvyslanci trojice európskych krajín pri OSN zaslali v tejto veci generálnemu tajomníkovi svetovej organizácie Antóniovi Guterresovi list, ktorý zverejnili v stredu.

Irán tento list v noci na piatok označil za „zúfalú lož, ktorá zakrýva ich úbohú neschopnosť splniť minimum ich vlastných povinností.“ Uvádza sa to v tvíte ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa.

Iránsky veľvyslanec pri OSN v odpovedi na list vytkol zástupcom troch európskych štátov, že používajú „nespoľahlivé zdroje“ a svoje „zastarané správy“ stavajú na zavádzajúcich argumentoch.

„Irán je odhodlaný pokračovať vo svojich činnostiach týkajúcich sa balistických rakiet a nosičov, ktoré sú v súlade s medzinárodným právom. a v rámci svojich základných práv,“ uviedol list.

Irán vždy odmieta tvrdenia, že má plány na vývoj jadrových rakiet. Vyhlasuje, že jeho jadrový program je určený iba na mierovú výrobu energie a na lekárske účely.

Veľvyslanci troch európskych krajín vo svojom liste vyzývajú generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby vo svojej najbližšej správe o Iráne Bezpečnostnú radu OSN informoval, že iránske aktivity týkajúce sa balistických striel sú „v rozpore“ s požiadavkou rezolúcie, ktorou BR OSN odobrila tzv. jadrovú dohodu Teheránu s veľmocami z roku 2015.

List uvádza príklad iránskej rakety „technicky schopnej niesť jadrovú zbraň“. Podľa európskych krajín Irán okrem toho pokračuje v šírení balistickej raketovej technológie v regióne, čím tiež porušuje rezolúciu BR OSN.

Bezpečnostná rada OSN má 19. decembra na programe rozhovory o plnení rezolúcie z roku 2015, ktorú prijala na podporu jadrovej dohody.

Počas vlaňajšieho takéhoto stretnutia minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo apeloval na BR OSN, aby znova zakázala Iránu balistické strely schopné niesť nukleárne zbrane a aby zachovala zbrojné embargo, ktoré by na základe jadrovej dohody malo byť zrušené v roku 2020.

Spojené štáty odstúpili od jadrovej dohody v máji 2018, odkedy voči Iránu opätovne zaviedli prísne sankcie. Dohodu sa však ďalší piati signatári – Čína, Británia, Francúzsko, Nemecko a Rusko – snažia zachrániť.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #balistické rakety #medzinárodná jadrová dohoda