Netanjahu znovu navrhol anektovanie osídlení v Predjordánku

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu navrhol plán na anektovanie osídlení v Predjordánsku, informovala agentúra AFP, podľa ktorej sa tým Netanjahu usiluje zabrániť ďalším parlamentným voľbám.

08.12.2019 20:38
Benjamin Netanjahu Foto:
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
debata (18)

„Je čas uplatniť zvrchovanosť Izraela nad Jordánskym údolím a uzákoniť všetky osídlenia v Judei a Samárii,“ povedal Netanjahu a dodal, že územia budú súčasťou Izraela.

Netanjahu v septembri pred predčasnými parlamentnými voľbami v Izraeli prisľúbil, že v prípade víťazstva anektuje všetky židovské osady v Predjordánsku. Po septembrových voľbách bol zostavením vlády poverený najskôr Netanjahu a po jeho neúspešnom pokuse aj jeho politický rival Benny Ganc. Ani jednému sa však vládu vytvoriť nepodarilo.

Netanjahu v nedeľu Ganca vyzval, aby vytvorili vládu národnej jednoty a ušetrili čas a finančné prostriedky potrebné na voľby. Premiér pripomenul, že o pripojení území v Predjordánsku nedávno hovoril s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom. Oficiálny plán však neposkytol. Pompeo v novembri oznámil, že USA už nebudú pokladať židovské osady v Predjordánsku za nezákonné.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu však v piatok schválila rezolúciu podporujúcu riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu na úrovni dvoch štátov. Snemovňa takisto Izrael varovala pred pokusmi o pripojenie území v Predjordánku, uvádza na svojej webovej stránke denník The Jerusalem Post.

Judea a Samária sú biblickými geografickými pomenovaniami, ktoré používajú izraelskí lídri na označenie pravého brehu Jordánu – malého palestínskeho územia, ktoré Izrael okupuje už 50 rokov a kde žije vyše 400 000 židovských osadníkov.

Izraelské osady vybudované na tomto území sú medzinárodným spoločenstvom považované za ilegálne a ich rozširovanie, ako i budovanie ďalších je označované za hlavnú prekážku pre dosiahnutie mieru v tejto časti Blízkeho východu. Ide totiž o územie, ktoré by sa malo stať súčasťou palestínskeho štá­tu.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu #anexia #Predjordánsko