Masaker pacientov v Ostrave. Bola to pomsta lekárom?

Hrôzostrašná udalosť sa stala dnes ráno v nemocnici v Ostrave. Páchateľ v ostravskej fakultnej nemocnici strieľal do hlavy pacientom v čakárni. Útok si vyžiadal šesť obetí, ďalší traja ľudia sú zranení, dvaja z nich ťažko. Podľa riaditeľa nemocnice to bol takzvaný tichý strelec, začal strieľať bez varovania. Z miesta činu následne ušiel autom. Polícii sa rýchlo podarilo zistiť totožnosť 42-ročného muža. Išlo o Ctirada Vitáseka po ktorom polícia spustila obrovskú pátraciu akciu. V okamihu, keď nad jeho automobilom letel policajný vrtuľník, sa strelil do hlavy a o niekoľko minút podľahol zraneniam. Polícia uviedla, že strelnú zbraň mal nelegálne.

10.12.2019 08:44 , aktualizované: 20:37
streľba ostrava polícia nemocnica ČR česko Foto: ,
Šesť mŕtvych si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v utorok ráno vo Fakultnej nemocnici Ostrava. Štyria ľudia zomreli na mieste, dvaja počas operácie.
debata (186)

„Dolapili sme páchateľa streľby. 42-ročný muž sa pred zásahom polície strelil do hlavy, je mŕtvy,“ uviedla Polícia ČR na twitteri. Pravda získala exkluzívnu informáciu, že polície spočiatku pracovala s verziou, že podozrivým je Slovák v červenej bunde.

Motívom páchateľa boli zrejme jeho zdravotné problémy

V českých médiách sa objavila informácia, že motívom 42-ročného páchateľa mohla byť pomsta za jeho mŕtve narodené dieťa. Šéf firmy, v ktorej vrah pracoval, však tvrdí, že v pozadí mali byť jeho vlastné zdravotné problémy.

Aleš Zygula, šéf opavskej stavebnej firmy AZ-INTERGIPS pre Pravdu potvrdil, že podozrivý zo streľby v ostravskej nemocnici je stavebný technik spoločnosti Ctirad Vitásek. Zygula pre Český rozhlas spresnil, že Vitásek si zobral do hlavy, že je ťažko chorý a že ho nikto nechce liečiť: „Posledný mesiac nechodil do práce, mal voľno. Pred dvomi týždňami prišiel s tým, že na péenke. Viac o tom nechcem hovoriť,“ povedal. (Vyjadrenie ďalšieho spolupracovníka páchateľa čítajte v osobitnom článku.)

Všetky obete boli pacienti

Policajti podozrivého identifikovali vďaka kamerovému systému nemocnice a jeho vozidlo potom vypátrali pomocou vrtuľníka. Páchateľ sa v tom momente strelil do hlavy, spresnil riaditeľ krajského riaditeľstva polície moravskosliezskeho kraja Tomáš Kužel.

Riaditeľ fakultnej nemocnice Jiří Havrlant uviedol, že priamo pri útoku zomrelo päť ľudí. „Ďalší, šiesty človek umrel pri operácii na operačnej sále. Siedmy človek je po operácii, ale je vo vážnom stave a ešte sa operuje ôsmy človek,“ spresnil. Všetky obete boli podľa neho pacienti.

Medzi obeťami sú štyria muži a dve ženy, potvrdil Havrlant. Ministerstvo spravodlivosti neskôr oznámilo, že dve zo šiestich obetí streľby boli príslušníci väzenskej služby. Poliklinika podľa riaditeľa zostáva uzavretá, v lôžkovej časti prebiehajú bezodkladné operačné úkony.

K streľbe došlo okolo siedmej hodiny ráno v traumatologickej ambulancii polikliniky nemocnice. Polícia pátrala okamžite po mužovi asi 180 cm vysokom v červenej bunde. Zverejnila aj jeho fotografiu. Neskôr spresnila, že nejde o podozrivého, ale dôležitého svedka.

Policajný zásah  v ostravskej nemocnici, kde...
 Šesť mŕtvych si vyžiadala streľba, ku ktorej...
+6Šesť mŕtvych si vyžiadala streľba, ku ktorej...

Polícia začala pátranie po nebezpečnom a ozbrojenom páchateľovi, ktorý sa pohyboval na strieborno-sivom vozidle Renault Laguna s evidenčným číslom 9T57401. Zároveň českí policajti žiadali, aby sa občania páchateľa nepokúšali zadržať a ihneď zavolali políciu.

„Informovali sme príspevkové organizácie – školy a škôlky a tiež domy s opatrovateľskou službou -, aby prijali bezpečnostné opatrenia. Uzavreli sme tiež úrad dovtedy, kým dostaneme informáciu, že nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo,“ uviedla starostka Ostravy-Poruby Lucie Baránková Vilámková (ANO) .

Polícia nemocnicu evakuovala a uzavrela aj susedný areál Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava.

Prvé svedectvá o masakre

Známe sú už prvé svedectvá o masakre. Priniesol ich server Deník. Páchateľ začal strieľať na chodbe na treťom poschodí nemocnice. V tej chvíli sa nachádzal v blízkosti traumatologickej ambulancie chirurgickej kliniky. V čakárni bola ráno aj jedna matka so synom, ktorý je žiak na druhom stupni školy. Chlapec povedal, že vrah vyprázdnil dva zásobníky: „Strelec nič nehovoril, ani nevykrikoval. Mlčal. Videla som mu do očí. Chvíľu stál s revolverom pri nohe, potom si ho priložil k hlave, ale nevystrelil,“ uviedla žiakova matka. So synom sa skrývala pod lavičkou.

Pocit nebezpečenstva bol všadeprítomný

Jiřího Jůzu, riaditeľa Domu umenia v Ostrave, zastihla správa o streľbe v nemocnici v práci. „Vyskakovalo to na nás z monitorov počítačov a keďže sme verejná budova, začali sme robiť opatrenia na zaručenie bezpečnosti,“ povedal Jůza pre Pravdu v telefonickom rozhovore krátko po tom, čo páchateľa polícia vypátrala a ten napokon obrátil zbraň proti sebe.

Niekoľko hodín, kým bol ozbrojený strelec na úteku, však nebolo pre nikoho v Ostrave príjemných. „Pocit nebezpečenstva bol všadeprítomný,“ opisoval Jůza. Po správe o chytení páchateľa však Dom umenia už otvorili.

„Ľudia boli v šoku a zdrvení z nešťastia, ktoré postihlo pozostalých po obetiach,“ povedal. Mnohí si podľa neho tiež hovorili, že našťastie sa takéto prípady v Česku nedejú tak často ako napríklad v Spojených štátoch. „Je to situácia, na ktorú našťastie nie sme zvyknutí,“ dodal.

Streľba v Ostrave podľa neho vyvolá debatu o držaní zbraní. „Ale myslím si, že sa na tom veľa nezmení. Už teraz sa ozývajú hlasy, že systém držania zbraní je u nás v poriadku, že je jeden z najlepších a podobne. Mne ako pacifistovi a človeku, ktorý má odpor voči zbraniam, to nie je príjemné,“ povedal. Ak sa preukáže, že páchateľ mal zbraň nelegálne, stúpenci držania zbraní to podľa neho budú používať ako argument na to, aby sa zákony nemenili. „Samozrejme, že som za čo najprísnejšie pravidlá držania zbraní. Otázka je, či sú aj všetky psychotesty schopné odchytiť asociálne tendencie. A potom je aj otázka revízii povolení. Najlepšie by bolo, keby zbrane neboli vôbec, aj keď to by bol ideálny svet, ktorého sa nedožijeme,“ uzavrel riaditeľ Domu umenia v Ostrave.

bd

Čaputová poslala Zemanovi sústrastný telegram

Prezidentka SR Zuzana Čaputová poslala prezidentovi ČR Milošovi Zemanovi sústrastný telegram v súvislosti s tragickou streľbou. Správu „o tragickej a nezmyselnej streľbe“ prijala s hlbokým zármutkom. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

„Vážený pán prezident, v mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, vyjadrujem vám, rodinám a blízkym obetí úprimnú sústrasť a zraneným skoré uzdravenie,“ uvádza sa v telegrame.

Sústrasť od premiéra Pellegriniho

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) vyjadril v súvislosti s tragickou udalosťou v Ostrave českému premiérovi Andrejovi Babišovi úprimnú sústrasť. Informuje o tom na profile sociálnej sieti.

„Slovensko cíti s pozostalými obetí tohto útoku. Zraneným želá celá krajina čo najskoršie uzdravenie a čo najrýchlejší návrat do plnohodnotného života,“ uviedol Pellegrini. Ako doplnil, táto tragédia „je pre nás všetkých mementom, že otázky bezpečnosti sú kľúčové pre každodenný život ľudí a musíme robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme ich čo najviac chránili.“

V Česku je zakázané držať automatické zbrane

V Česku je zakázané držanie automatických zbraní. V krajine je však živá debata, o tom, čo môžu mať ľudia k dispozícii. Mnohé politické strany chcú legislatívu liberalizovať Česko nedávno prehralo žalobu na smernicu Európskej únie z roku 2017, ktorá obmedzuje držanie zbraní. Zamietol ju Súdny dvor EÚ.

České ministerstvo vnútra však má pripravenú novelu zákona. "Bude nová kategória zakázaných zbraní A1. Sú to však zbrane, ktoré nemá typický držiteľ zbrojného pasu. Ide o samonabíjacie zbrane s veľkokapacitnými zásobníkmi. Tie budú zakázané, ale aj tam rokujem o tom, ako nastaviť systém výnimiek,“ povedal včera podľa serveru Novinky minister vnútra Jan Hamáček.

186 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #streľba #ostrava #streľba v Ostrave