Druhá najhoršia masová vražda v dejinách samostatnej ČR (Otázky a odpovede)

Utočníka, ktorý zastrelil v ostravskej nemocnici šesť ľudí, vypátral policajný vrtuľník v Děhylove, ktorý je vzdialený približne 5,5 km od nemocnice.

10.12.2019 12:12
debata (5)

Aká je tragická bilancia obetí a ako zasiahla polícia?

Páchateľ zastrelil šesť ľudí, ďalších troch vážne zranil (dovedna šesť mužov a tri ženy). Streľba trvala len niekoľko sekúnd. Päť pacientov zomrelo priamo v čakárni, šiesty s prestreleným hrudníkom počas chirurgickej operácie. Jeden z postrelených je v kritickom stave s veľmi vážnymi zraneniami hlavy. Minister vnútra Jan Hamáček informoval, že policajti zasiahli excelentne: „Na mieste činu boli do troch minút a strelca našli za tri hodiny.“

Kde vypátrali zabijaka?

V Děhylove, ktorý je vzdialený približne 5,5 kilometra od ostravskej nemocnice. Vypátral ho policajný vrtuľník, pričom auta páchateľa si všimli aj náhodní svedkovia, ktorí alarmovali bezpečnostné zložky.

Bude v Česku štátny smútok?

Tomáš Macura, primátor Ostravy, povedal, že požiada premiéra Andreja Babiša, aby vláda vyhlásila štátny smútok. Je to čerstvá informácia, vláda sa určite bude touto vecou zaoberať.

Je to najstrašnejšia masová vražda v dejinách samostatnej Českej republiky?

Druhá najhoršia. Viac obetí mal útok v Uhorskom Brode v januári 2015. Páchateľ zabil osem ľudí a potom spáchal samovraždu. Zdeněk Kovář, 63-ročný miestny obyvateľ, vtrhol v čase obeda do reštaurácie a spustil streľbu. Motívom bol jeho pocit, že ho úrady šikanujú a správajú sa k nemu ľahostajne.

Aký význam má ostravská fakultná nemocnica v regióne?

Je to najväčšie štátne zdravotnícke stredisko na severnej Morave. Poskytuje starostlivosť pre 1,2 milióna obyvateľov. Ročne hospitalizuje viac ako 46-tisíc pacientov a ambulantne vykoná približne 600-tisíc vyšetrení.

Policajný zásah  v ostravskej nemocnici, kde...
 Šesť mŕtvych si vyžiadala streľba, ku ktorej...
+6Šesť mŕtvych si vyžiadala streľba, ku ktorej...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba v Ostrave