Ozbrojenci zaútočili na prezidentský palác v somálskom Mogadiše

V utorok vypukli boje neďaleko hotela SYL v centre somálskeho hlavného mesta Mogadišo. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP.

10.12.2019 20:30
debata (5)

„Je tam prudká prestrelka a výbuchy granátov,“ povedal pre AFP predstaviteľ bezpečnostnej služby. „Nemôžem to potvrdiť, ale zdá sa, že hotel sa stal terčom teroristického útoku,“ dodal.

Somálski policajti ešte skôr informovali o piatich ozbrojencoch, ktorí zaútočili na bezpečnostné zložky rozmiestnené v blízkosti areálu prezidentského paláca. Bezpečnostné zložky útok odrazili a zneškodnili najmenej troch ozbrojencov. Zvyšní dvaja sa pokúsili dostať do neďalekého hotela. Boje na mieste pokračujú.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina. V krajine však útoky často podniká islamistická skupina aš-Šabáb.

Aš-Šabáb, ktorý chce v Somálsku založiť islamský štát, pravidelne podniká útoky na vládne budovy, hotely a reštaurácie. Skupinu sa v roku 2011 podarilo z veľkej časti z Mogadiša vytlačiť a odvtedy prišla o viacero svojich bášt.

Jej príslušníci však stále ovládajú rozsiahle vidiecke oblasti a naďalej vedú partizánsku vojnu proti somálskym bezpečnostným si­lám.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Somálsko #ozbrojenci #aš-Šabáb #prezidentský palác