Rusko vyhostilo dvoch nemeckých diplomatov ako odvetu za vyhostených Rusov

Rusko vyhostilo zo svojho územia dvoch pracovníkov nemeckého veľvyslanectva. Krok prišiel krátko potom, čo Berlín pre augustovú vraždu Gruzínca vyhostil dvojicu ruských diplomatov. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničia, ktoré obom nemeckým diplomatom poskytlo týždeň na odchod.

12.12.2019 10:23
debata (22)

Nemecko zdôvodnilo vyhostenie ruských diplomatov nedostatočnou spoluprácou ruskej strany na vyšetrovaní vraždy, v prípade ktorej nemecká prokuratúra preveruje podozrenie, že za ňou mohli stáť ruské alebo čečenské služby alebo štátne inštitúcie. Kremeľ účasť na vražde odmieta.

Odvetné vyhostenie nemeckých diplomatov sa očakávalo. Ruský prezident Vladimir Putin po pondelkovom stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyhlásil, že vyhostiť ruských diplomatov na základe podozrení nebolo správne, kým pokračuje vyšetrovanie. Na novinársku otázku, či Rusko na postup Berlína z minulého týždňa zareaguje rovnako, odpovedal, že pravidlo takéhoto recipročného prístupu existuje.

Ruské ministerstvo zahraničia si predvolalo nemeckého veľvyslanca, ktorému odovzdalo formálny protest proti vyhosteniu ruských diplomatov a oznámilo, že Moskva teraz považuje dvoch nemeckých diplomatov za nežiaduce osoby.

„Moskva sa riadi princípmi reciprocity,“ citovala agentúra RIA Novosti z vyhlásenia ruskej diplomacie.

Gruzíneca, ktorý podľa predchádzajúcich informácií v minulosti bojoval proti Rusom v Čečensku, zastrelili v auguste tohto roku v Berlíne z bezprostrednej blízkosti do hlavy. Podozrivým z vraždy je Rus, ktorého nemecká polícia po čine zatkla a ktorý mal pri sebe falošné doklady. Magazín Der Spiegel už v auguste uviedol, že Rusovo číslo pasu ukazuje na napojenie na ruskú vojenskú tajnú službu GRU.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Čečensko #Gruzínec