Ukrajina o rok predĺžila osobitný štatút Donbasu

Ukrajinský parlament odhlasoval vo štvrtok ročné predĺženie platnosti zákona o osobitnom štatúte Donbasu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o dôležitý krok smerom k možnej dohode o ukončení päť rokov trvajúceho konfliktu na východe Ukrajiny.

12.12.2019 13:39
ukrajina, parlament Foto: ,
Ukrajinský parlament
debata (20)

Na predĺžení platnosti uvedeného zákona sa okrem iného dohodli lídri krajín tzv. normandskej štvorky (Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny) na pondelkovom summite v Paríži, ktorý sa uskutočnil po trojročnej prestávke.

Táto právna norma priznáva obmedzenú samosprávu oblastiam ukrajinského Donbasu, ktoré sú pod kontrolou proruských separatistov. Na jeho základe môžu mať tieto regióny vlastné policajné zbory a justičné orgány a organizovať lokálne voľby.

Zákon o osobitnom štatúte Donbasu začal platiť 18. októbra 2014 a odvtedy bol opakovane predlžovaný. Najnovšie mala jeho platnosť vypršať 31. decembra 2019.

Ďalšie predĺženie platnosti zákona má vytvoriť podmienky na „mierové urovnanie situácie v niektorých regiónoch Doneckej a Luhanskej oblasti,“ uviedol jeden z iniciátorov tohto kroku, predseda ukrajinskej vládnucej strany Sluha národa Olexandr Kornijenko. Zároveň avizoval prípravu a schválenie nového zákona o osobitnom štatúte Donbasu, čo však podľa neho môže potrvať až rok.

Konflikt na východnej Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe Ukrajiny. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej republiky vyhlásili proruskí separatisti vlastné „ľudové“ republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Boje v Donbase si odvtedy vyžiadali už viac ako 13.000 životov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas