Bývalého predsedu FPÖ Stracheho vylúčili zo strany

Bývalého predsedu krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (Freiheitliche Partei Österreichs - FPÖ) a niekdajšieho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho v piatok vylúčili z radov FPÖ. Informovali o tom na tlačovej konferencii vo Viedni súčasný predseda FPÖ Norbert Hofer a šéf poslaneckého klubu viedenskej frakcie FPÖ Dominik Nepp, uviedla televízia ORF.

13.12.2019 14:47
debata (3)

O Stracheho vylúčení z FPÖ rozhodovalo v piatok napoludnie predstavenstvo viedenskej FPÖ. Už predtým sa tým zaoberal stranícky rozhodcovský súd. Odhodlanie vylúčiť Stracheho z FPÖ naznačili Hofer a Nepp už vo štvrtok.

Skompromitovaný Strache z postu šéfa FPÖ a vicekancelára odstúpil po škandále s korupčným videom natočeným na španielskom ostrove Ibize. Zverejnený videozáznam ho zachytáva, ako pred voľbami v roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu. Škandál viedol v máji k rozpadu vlády FPÖ s Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) bývalého kancelára Sebastiana Kurza a predčasným parlamentným voľbám, ktoré sa konali 29. septembra.

Strache čelí obvineniam zo zneužívania účtu FPÖ na krytie osobných výdavkov a vyšetruje ho prokuratúra. On ale všetky obvinenia odmieta. V októbri bola pre konanie poškodzujúce stranu z jej radov vylúčená aj Stracheho manželka Philippa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #vylúčenie #FPÖ #Heinz-Christian Strache