Chceme samostatnosť, znie znovu zo Škótska

Po sladkom triumfe prichádza ťažká výzva. Britský premiér Boris Johnson síce jednoznačne vyhral predčasné voľby, čo mu umožní o niekoľko týždňov uskutočniť brexit, ale zložitým časom sa nevyhne. Zo Škótska totiž znovu počuť, že nechce byť súčasťou Spojeného kráľovstva, ktoré už nebude členom Európskej únie.

16.12.2019 06:00
debata (39)
Nicola Sturgeonová sa teší z úspechu Škótskej... Foto: SITA/AP, Andrew Milligan
Nicola Sturgeonová Nicola Sturgeonová sa teší z úspechu Škótskej národnej strany v britských voľbách. Za ňou stoja novozvolení poslanci a poslankyne z tejto politickej strany.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová povedala, že v najbližšom čase pošle do Londýna list, v ktorom požiada o vypísanie nového referenda o samostatnosti. „Nemôžete držať Škótsko vo zväzku proti jeho vôli," odkázala Johnsonovi. Na vypísanie všeľudového hlasovania o tejto otázke totiž potrebuje súhlas z Londýna. Sturgeonová dodala, že čoskoro zverejní plán, ako presunúť dôležité právomoci do Edinburghu, aby sa uľahčila cesta k referendu.

Johnson však dôrazne odmieta oživovanie myšlienky o škótskej nezávislosti. „Rozhodujúci je výsledok referenda z roku 2014, treba ho rešpektovať," reagovala ešte v piatok kancelária britského premiéra. Pred piatimi rokmi sa väčšina hlasujúcich Škótov vyslovila proti rozbitiu zväzku, v ktorom sú s Anglickom, Walesom a so Severným Írskom. Nezávislosť si želalo 45 percent voličov, čiže proti nej hlasovalo 55 percent. Škótsko je súčasť Spojeného kráľovstva už viac ako 310 rokov.

Sturgeonovú posmelil na ceste k druhému referendu volebný zisk jej Škótskej národnej strany: „Náš ľud prehovoril. Je načase, aby sme rozhodli o vlastnej budúcnosti." Táto politická strana získala 48 z 59 mandátov určených pre Škótsko v dolnej komore britského parlamentu. Je to o 13 kresiel viac v porovnaní s voľbami v roku 2017.

Johnsonovi konzervatívci síce výrazne uspeli naprieč Spojeným kráľovstvom, ale neplatí to o Škótsku, kde stratili sedem mandátov a po novom budú mať stadiaľ iba šesť poslancov. „Johnson musí vidieť realitu a uznať, že Škótska národná strana dostala od voličov mandát pre druhé referendum o samostatnosti," vyhlásila Sturgeonová. Ten jej však telefonicky povedal, že kľúčové je, že konzervatívci si polepšili v Dolnej snemovni dovedna o 80 kresiel, pričom úvahu o nezávislosti jednoznačne odmietajú.

Škótska líderka, ktorá vychádza z úspechu svojej strany vo voľbách, pripomína, že je to opakovaný dôkaz, že väčšina Škótov si želá zostať v Európskej únii. V referende o brexite sa totiž na rozdiel od Angličanov a Walesanov vyjadrili za zotrvanie v rodine európskych štátov. „Johnson má mandát, aby odviedol Anglicko preč z EÚ, ale musí akceptovať, že ja mám mandát dať Škótsku na výber alternatívnu budúcnosť," podčiarkla Sturgeonová.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Škótsko #Brexit #Spojené kráľovstvo