Počet obetí výbuchu novozélandského ostrovného vulkánu stúpol na 18

S návrhom, aby sa tak stalo, prišla novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP, ktorá dodala, že počet obetí erupcie sopky medzičasom stúpol na 18 po tom, ako svojim zraneniam v nedeľu podľahla hospitalizovaná žena.

15.12.2019 20:37
debata (2)

Počas erupcie sa na ostrovnom vulkáne alebo v jeho okolí nachádzalo celkovo 47 návštevníkov; 24 bolo z Austrálie, deviati zo Spojených štátov, piati z Nového Zélandu a štyria z Nemecka. Boli tam aj dvaja Číňania, dvaja Briti a jeden Malajzijčan.

V nemocniciach na Novom Zélande a v Austrálii zostáva hospitalizovaných 26 zranených, uviedla v nedeľu AFP s tým, že podľa lekárov je stav viacerých z nich kritický.

Novozélandskí policajti a vojaci doteraz našli a z ostrova odviezli šesť tiel. V nedeľu tam neúspešne pátrali po dvoch ďalších telách. Napriek neúspechu sú záchranári odhodlaní pokračovať v pátraní.

Miestni vulkanológovia, ktorí sopku monitorujú, informovali, že jej aktivita je síce nižšia ako 9. decembra, ale riziko erupcie zostáva naďalej vysoké, čo komplikuje aj pátranie po telách obetí.

Jeden z vedcov, Geoff Kilgour, spresnil, že pozorovaním zo vzduchu sa zistilo, že „aktívny kráter emituje sopečný plyn vysokou rýchlosťou a s veľmi vysokou teplotou“ – nad 200 stupňov Celzia.

Ako uviedla AFP, táto katastrofa s obeťami na životoch vyvolala otázky, prečo vôbec návštevy turistov na sopke – známej aj pod maorijským názvom Whakaari – boli povolené, keď odborníci nedávno zvýšili úroveň hrozby erupcie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #sopka