Kto otvoril hrob Hitlerovej príšery?

Nemecká polícia rieši záhadu na cintoríne. Berlínsky hrob Reinharda Heydricha niekto otvoril a neúspešne sa pokúsil odniesť kosti tohto nacistického vojnového zločinca. „Všetky pozostatky tam zostali,“ napísali noviny Tagesspiegel.

16.12.2019 14:44
debata (29)

Páchateľ (prípadne páchatelia) musel získať informácie o uložení Heydricha zo zasvätených zdrojov, pretože hrob bol po skončení druhej svetovej vojny zrovnaný so zemou a nič neupozorňovalo na to, že je tam pochovaný brutálny niekdajší ríšsky protektor v Čechách a na Morave. „Spojenci vtedy odstránili náhrobky všetkých mŕtvych čelných nacistov, aby sa tam nemohli zhromažďovať obdivovatelia nacizmu,“ uviedla stanica Detsche Welle.

Reinhard Heydrich na archívnej snímke z roku 1940. Foto: NEMECKÝ ŠTÁTNY ARCHÍV/HEINRICH HOFFMANN
Reinhard Heydrich Reinhard Heydrich na archívnej snímke z roku 1940.

Napriek tomu, že Heydrich patril medzi najohavnejších nacistov, v prípade hanobenia hrobu musí polícia postupovať bez ohľadu na jeho strašnú minulosť. Prípad vyšetrujú ako trestný čin rušenia pokoja mŕtvych, za čo hrozia až tri roky väzenia. „Vecou sa zaoberá policajné oddelenie pre politicky motivované skutky,“ poznamenal Tagesspiegel. Nie je totiž vylúčené, že kosti chcel odniesť nejaký krajný odporca fašizmu.

Podobný prípad sa už v Nemecku stal. V roku 2000 ľavicoví radikáli otvorili hrob nacistu Horsta Wessela a odkázali, že jeho lebku hodili do rieky. Polícia však informovala, že na mieste sa nachádzali pozostatky jeho otca.

Pokiaľ ide o Heydricha, stal sa obeťou slávneho atentátu, ktorý na neho spáchali československí parašutisti Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Zaútočili na neho v máji 1942, keď sa v Prahe viezol v aute s otvorenou strechou. Heydrich síce atentát prežil, ale o týždeň zomrel v nemocnici. V Nemecku ho pochovali s najvyššími poctami. Krutou odplatou za jeho smrť bolo vypálenie obce Lidice a osady Ležáky, ako aj zabíjanie ďalších ľudí.

Mal o 15 rokov menej ako Hitler. Údajne veril, že sa stane jeho nástupcom.

Heydrich mal smutnú povesť jedného z najviac oddaných stúpencov Adolfa Hitlera. Zodpovedali tomu jeho prezývky – Kat a Mäsiar. Hitler ho označoval za muža so železným srdcom. V nacistickej ríši Heydrich patril k hlavným strojcom holokaustu.

Jeho príbeh sa od väčšiny nacistických pohlavárov odlišuje tým, že kým oni Hitlera podporovali už niekoľko rokov pred nástupom k moci, on sa pridal neskôr. Presvedčila ho o tom budúca manželka Lina von Ostenov, keď sa s ňou spoznal. Bola totiž fanatickou obdivovateľkou Hitlera.

Niektorí historici špekulujú, že Heydrich mal veľké predstavy o mocenskom postavení. Nacista, ktorý bol od Hitlera mladší o pätnásť rokov, sa údajne videl jedného dňa ako jeho nástupca.

Reinhard Heydrich

  • Narodil sa v marci 1904, zomrel v júni 1942 niekoľko dní po atentáte československých parašutistov.
  • Bol druhým najvyšším predstaviteľom nacistických ozbrojených zložiek Waffen-SS, veliteľom Gestapa a jedným z hlavných architektov holokaustu.
  • V období 1941 – 1942 pôsobil ako ríšsky protektor v Čechách a na Morave.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Reinhard Heydrich