Sviatočné dni sú krvavé

Svet sa lúči so starým rokom násilím. Krvavá katastrofa zasiahla v sobotu somálske hlavné mesto Mogadišo. Pri výbuchu auta naloženého výbušninami zahynulo podľa agentúry Reuters najmenej 90 ľudí, viac ako sto je zranených. Medzi obeťami teroristického útoku sú aj dvaja tureckí občania.

30.12.2019 08:00
žena dieťa, somálsko, útok, terorizmus, mogadišo Foto: ,
Ženy s dieťaťom, ktoré bolo zranené pri teroristickom útoku v somálskom hlavnom meste Mogadišo. Výbuch auta si vyžiadal najmenej 90 obetí.
debata (3)

Bolestivý svet

Somálčanka Kali Ibrahímová má 18 rokov a len pred štyrmi mesiacmi sa vydala. No od soboty je vdova. Jej manžel Muktar Abukar zomrel pri výbuchu. "Minulú noc sme boli spolu. Svet je taký bolestivý,“ povedala s plačom pre Reuters Ibrahímová, ktorá je v treťom mesiaci tehotenstva. Mladá žena bývala s mužom len niekoľko minút od miesta masakry. Abukar bol stavebný robotník a v sobotu šiel do práce. K útoku došlo na dôležitej mestskej križovatke, kde je aj vládny daňový úrad.

Po výbuchu išiel na miesto nešťastia Sabóv Ali, ktorého dom je tiež neďaleko. "Napočítal som najmenej 13 mŕtvych. Desiatky zranených ľudí volali o pomoc. Polícia však začala strieľať, a tak som sa ponáhľal späť domov,“ opísal Ali situáciu pre Reuters.

Podľa agentúry AFP v sobotu zomrelo aj najmenej 16 študentov Banádirskej univerzity. Cestovali v autobuse, ktorý zasiahol výbuch. "Bol to čierny deň. Deň, keď rodičia poslali svoje deti, aby sa niečo naučili, ale naspäť sa im vrátili mŕtve,“ citovala AFP riaditeľa univerzity Mohameda Mohamuda Hasana.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Somálske úrady však z neho obvinili extrémistické hnutie Šabáb, ktoré má prepojenie na teroristickú sieť Al-Kajdá. Organizácia, ktorú sa v roku 2011 podarilo vytlačiť z Mogadiša, stále dokazuje, že je schopná šíriť hrôzu. Somálsko sa už takmer tri desaťročia zmieta v konfliktoch. Šabáb pripravil v roku 2019 viacero útokov. V septembri dokázal zasiahnuť aj vojenskú základňu, na ktorej príslušníci amerických špeciálnych síl cvičia somálskych vojakov.

Nástup džihádistov

Cez vianočné sviatky o sebe dali vedieť viaceré teroristické organizácie v širšej oblasti Sahelu. Tento región sa ťahá od Mauritánie na severozápade Afriky až po Eritreu na východe kontinentu. Na Prvý sviatok vianočný 25. decembra oznámili úrady v Burkine Faso, že džihádisti zabili na vojenskej základni a v meste Arbinda 35 ľudí, z toho 31 žien. K útoku na vojenský cieľ sa o niekoľko dní prihlásila teroristická organizácia Islamský štát v provincii západná Afrika. Extrémisti však nepotvrdili, že stáli aj za zabíjaním civilistov.

"Nevieme, prečo sa k tomu zatiaľ neprihlásili. Ale už sa to predtým stalo. Možno sa dokonca snažia, aby úrady museli hádať, či to boli oni, alebo Al-Kajdá, čo je stále najsilnejšia teroristická skupina v oblasti,“ uviedol pre televíziu France 24 odborník na džihádizmus Wassim Nasr.

V Nigérii radikáli z Islamského štátu (IS) na Druhý sviatok vianočný 26. decembra zverejnili video s popravou 11 kresťanov. Teroristi tvrdia, že je to pomsta za smrť ich lídra Abú Bakra al-Bagdádího, ktorého zlikvidovalo americké komando v októbri.

Na Sahel sa sústreďuje stále viac pozornosti. Podľa správy nemeckého ministerstva obrany sa bezpečnostná situácia v regióne zhoršuje. "Džihádistické skupiny v oblasti si do značnej miery užívajú ničím nerušenú slobodu. Čiastočne aj vďaka miestnemu obyvateľstvu si môžu robiť, čo sa im zachce,“ citovala agentúra DPA z nemeckého dokumentu.

Na problémy v Saheli dlhodobo upozorňuje francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Nasledujúce týždne budú absolútne rozhodujúce v našom boji s terorizmom,“ povedal šéf Elyzejského paláca počas predvianočnej návštevy Nigeru, kde len v decembri zabili džihádisti viac ako 70 miestnych vojakov. "Čo sa týka nestability v regióne, ktorú vytvárajú rôzne teroristické skupiny, tak určite sa môže stať, že bude narastať. V posledných mesiacoch sme boli svedkami toho, ako sa v pomerne stabilnej Burkine Faso zakorenili džihádistickí povstalci. Rýchlo dosiahli bod, keď sú schopní sústavne páchať násilné činy. Nezabúdajme, že štáty, ktoré tvoria východnú časť Sahelu, sú veľmi zraniteľné,“ uviedol pre Pravdu Sergio Altuna, analytik Kráľovského inštitútu Elcano v Madride.

V regióne podľa BBC momentálne pôsobí okolo 4 500 francúzskych vojakov. V Mali funguje 15-tisícová misia OSN a krajinám oblasti poskytujú podporu aj Spojené štáty.

"Dôležitá je však nielen bezpečnosť, ale aj to, ako fungujú jednotlivé štáty. Je to potrebné posilniť. Mnohé vlády v regióne sú vnímané ako neefektívne a skorumpované. Vojenská odpoveď na bezpečnostné hrozby prichádza zo Západu a často ju ľudia hodnotia ako neokolonialistické zasahovanie. Miestne vládne jednotky tiež majú neraz malú legitimitu medzi obyvateľmi, čo vytvára neželané problémy,“ pripomenul Altuna, ktorý sa zaoberá dianím v Saheli.

Kto je na muške?

Asfandyar Mir z Centra pre medzinárodnú bezpečnosť a spoluprácu na Stanfordovej univerzite hovorí, že bezpečnostná situácia sa v africkom regióne zhoršuje od roku 2018. "December bol veľmi krvavý a počet civilných obetí je znepokojujúci. V roku 2018 sa zjednotením viacerých dôležitých skupín skonsolidovala organizácia Džamát Núsra al-Islam al-Muslimín, ktorá má kontakty na Al-Kajdá. Pobočky IS a Islamského štátu vo väčšej Sahare sú tiež aktívne. Zdá sa, že postupne rozširujú svoje pôsobenie, najmä v severnom a strednom Mali, Burkine Faso a k hraniciam Nigeru. Vyzerá to tak, že sú schopné odolávať koalícii štátov G-5 (Mali, Niger, Čad, Burkina Faso a Mauritánia, pozn. red.) a francúzskych jednotiek,“ uviedol pre Pravdu Mir.

"Vytvorenie skupiny G-5 prinieslo veľké nádeje, že bude príležitosťou na potlačenie islamistov. Zatiaľ však k tomu nedošlo. Najúspešnejšou iniciatívou je francúzska operácia Barkhane. Ale aj táto misia je skôr schopná udržiavať bojovú líniu, ale nedokáže zmeniť situáciu,“ povedal pre Pravdu Magnus Norell, expert na terorizmus z Európskej nadácie pre demokraciu. Odborník, ktorý spolupracuje aj s Washingtonským inštitútom pre blízkovýchodnú politiku, sa prikláňa k hodnoteniu Berlína, že bezpečnostná situácia v Saheli je zlá. "Kým sa to zlepší, bude to ešte horšie. Aby to bolo lepšie, je potrebné vážne popracovať na tom, ako má vyzerať koordinácia a spolupráca medzi štátmi G-5 a medzi krajinami Sahelu a Európanmi,“ tvrdí Norell.

Podľa Mira zatiaľ majú teroristické skupiny v Saheli najmä ambície v regióne. "Nemáme dôkazy, že by plánovali útoky v Európe či USA. Je možné, že pozorovatelia, ako som ja, o nich nevedia. Alebo je to rozhodnutie lídrov Al-Kajdá, že miestne skupiny sa majú sústrediť na domáce prostredie a vytvoriť si dobrý základ pre svoje operácie,“ vysvetlil Mir.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Somálsko #Mogadišo