Šéf maltskej polície odstúpil pre kauzu vraždy novinárky

Veliteľ maltskej polície Lawrence Cutujar dnes podal demisiu v súvislosti s prípadom vraždy novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej v roku 2017. Kvôli kauze už odstúpil niekdajší premiér Joseph Muscat. O Cutujarovom odchode z funkcie teraz informoval Muscatov nástupca na čele vlády ostrovného štátu Robert Abela. Rodina zabitej novinárky aj ďalší občania políciu vinia z nedbalosti pri objasňovaní vraždy.

17.01.2020 16:13
malta vražda novinárka Daphne Caruanaová Galiziová Foto: ,
Pred budovou súdu vo Vallette si ľudia pred rokom pripomínali vraždu novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej.
debata

Cutujar v rezignačnom liste podľa Abelu oznámil, že odstúpi, aby „bolo možné vykonať potrebné reformy v polícii“.

Premiér sa funkcie ujal až v pondelok. Vláda jeho predchodcu Muscata bol obvinená z prieťahov pri vyšetrovaní vraždy, Muscat však nebol ochotný Cutujara odvolať.

Verejnosť pritom volala po Cutujarovej demisii už po vražde novinárky, ktorú zabila bomba nastražená v jej aute.

Na hlavu policajného veliteľa padla kritika nielen za nedbalé vyšetrovanie, ale aj za to, že polícia ženu nedokázala ochrániť. Caruanaová Galiziová písala o korupcii a praní špinavých peňazí v prominentných podnikateľských kruhoch a o ich väzbách na vysokopostavených politikov.

Vo Vallette súdia troch mužov považovaných za vykonávateľov vraždy. Zo spoluviny je podozrivý podnikateľ Jorge Fenech, ktorý sa vlani pokúsil utiecť na jachte. Fenech za objednávateľa zločinu označil vo svojej výpovedi niekdajšieho šéfa úradu vlády Keitha Schembriho.

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda maltskej novinárky