Austráliu sužujú dažde, vyskytla sa i piesočná búrka

Prívalové dažde a búrky zasiahli v pondelok časti juhovýchodnej Austrálie sužované už niekoľko mesiacov rozsiahlymi lesnými požiarmi. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

20.01.2020 08:29
Australia Dust Storm Foto: ,
Piesočná búrka v austrálskom meste Dubbo.
debata (3)

V hlavnom meste Canberra padali krúpy s veľkosťou golfových loptičiek, podobne ako v predchádzajúci deň v Melbourne. Krúpy poškodili množstvo áut a domov. Meteorológovia varovali pred silným vetrom a prudkými búrkami v štátoch Nový Južný Wales, Viktória a Queensland. Možné sú aj bleskové povodne.

Objavili sa aj správy o ďalšom extrémnom prejave počasia: Mnoho Austrálčanov zdieľalo na internete zábery zachytávajúce mohutnú piesočnú búrku v Novom Južnom Walese, ktorá úplne zatemnila oblohu. Podľa meteorológov bola búrka v meste Dubbo sprevádzaná nárazmi vetra s rýchlosťou okolo 100 kilometrov za hodinu.

Výdatné dažde na jednej strane už niekoľko dní pomáhajú uhasiť požiare, spôsobujú však aj problémy, keď napríklad v Queenslande bolo zaplavených niekoľko diaľnic a ciest.

Pri požiaroch v Austrálii prišlo od septembra minulého roka o život 29 ľudí. Plamene doteraz pohltili územie s rozlohou viac ako 12 miliónov hektárov, čo zodpovedá asi tretine územia Nemecka. V najviac postihnutom štáte Nový Južný Wales stále vyčíňa takmer 70 požiarov.

V takejto situácii sa v pondelok v Melbourne začal prvý grandslamový tenisový turnaj roka Australian Open. Teplota tam dopoludnia dosahovala 21 stupňov a bolo oblačno. V prípade zhoršenia kvality vzduchu z dôvodu požiarov organizátori stanovili pravidlá, kedy budú zápasy prerušené. Zatiaľ sa tak stalo len na nekrytých kurtoch kvôli dažďu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #dažde #piesočná búrka